A kormány szerint a főváros direkt nem újítja fel a fideszes kerületek útjait

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. június 30.

Belpol

Gulyás Gergely azt mondta, további 5 milliárd forintot adnak útfelújításra, és azt ígérte, ennek elosztásáról nem politikai alapon fognak dönteni.

Ötmilliárd forintos forrást biztosít a kormány budapesti utak felújítására a jövő évi költségvetésben - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Budapesten.

Gulyás azt mondta, a forrás biztosítását a jövő évi költségvetés módosító indítványai között fogadta el az Országgyűlés. Hozzátette, az elmúlt években is hasonló mértékű összeget adott a kabinet erre a célra.

A miniszter arról beszélt, hogy korábban a fővárosi Fidesz-frakció kért pénzt a kormánytól ahhoz, hogy ne maradjon aszfaltozatlan út Budapesten, de szerinte a helyzet azóta romlott, mert az új fővárosi vezetőség "egyértelműen politikai alapon" osztja az útfelújításra rendelkezésre álló mintegy 25 milliárd forintnyi támogatást.

Gulyás állítása szerint ugyanis a fideszes kerületi polgármesterek által tervezett, korábban a főváros által jóváhagyott útfejlesztésektől "büntető jelleggel" vont el a forrást Budapest új vezetősége.

Az utak felújításának esetében "a politikai hovatartozásnak (...) nem lehetne jelentősége" - mondta Gulyás Gergely, kijelentve: ezért az ötmilliárdos forrást jövőre is jó célokra fogják felhasználni.

Szatmáry Kristóf, a Budapesti Útépítési Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos azt mondta, szerinte a Budapest területének egyharmadát jelentő XVI., XVII., XXI. és XXIII. kerületben az új városvezetés "nulla forintot határozott meg" a fővárosi utak felújítására. Erről beszélt Dunai Mónika, a XVII. kerület, Rákosmente fideszes országgyűlési képviselője is, aki azt állította, hogy a fővárosi forrásmegvonás legnagyobb kárvallottja Rákosmente, és hogy reméli, hogy a bejelentett kormányzati forrásból megépülhet a Rákosliget és Rákoskeresztúr között korábban tervezett összekötő út.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre azt mondta, az útfelújítási források elosztásáról nem politikai alapon fognak dönteni. A miniszter a Lánchíd felújításáról azt mondta, hogy a főváros politikai vitát akar és nem a hidat felújítani, január óta semmit nem tett az ügyben. Azt is mondta, hogy ugyanazt a forrást, amelyet Tarlós István korábbi főpolgármesternek  biztosítottak volna, biztosítják az új városvezetésnek is, és azt is megjegyezte, hogy a járványhelyzet alatt is lett volna lehetőség a közbeszerzés előkészítésére. A miniszter ehhez azt is hozzátette: "egészen komolytalan úgy pénzt kérni, hogy nem tudják, mennyibe kerül a felújítás".

A főváros és a Budapesti Közlekedési Központ javaslatára, miszerint a koronavírus miatt szeptembertől délelőtt 9 órakor kellene kezdeni az oktatást az iskolákban, Gulyás Gergely azt mondta: több ellenérvet lát, mint e mellett szólót. Nem tartja helyes indoklásnak - tette hozzá -, hogy a későbbi iskolakezdés miatt kisebb lenne a tömeg a közösségi közlekedésben.

A Hajógyári-szigetre vonatkozó kérdésre úgy reagált, hogy ha a terület árvízvédelméhez fákat kell kivágni, akkor azt meg lehet tenni.

Figyelmébe ajánljuk