Karácsony a Kúrián akarja bebizonyítani, hogy Gulyás ellene kampányolt, mikor a főpolgármesteri alkalmasságról beszélt

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 21.

Belpol

A Választási Bizottság szerint nem minősül kampánytevékenységnek Tarlós ajnározása. Vagy az, hogy a miniszter belengette, ha nem a Fidesz jelöltje nyer, nem él a kormány megállapodása a Budapestnek szánt ezermilliárdos fejlesztési támogatásról.

A Kúriához fordult Karácsony Gergely, mert szerinte nem helytálló, hogy a Nemzeti Választási Bizottság szerint Gulyás Gergely miniszter szavai nem minősülnek kampánytevékenységnek. A főpolgármester-jelölt nem nyugszik bele a döntésbe, ezért a TASZ jogi segítségével tovább viszi az ügyet.

Gulyás azt mondta egy kormányinfón, hogy aki alkalmas főpolgármesternek, az együttműködést keres a kormánnyal, aki alkalmatlan, mint Karácsony Gergely, az pedig elutasítja az együttműködés lehetőségét és hadállásnak tekinti a főpolgármesteri tisztséget.

Mindezzel azt a korábbi állítását támasztotta alá megint csak Gulyás Gergely, hogy a Tarlós István és Orbán Viktor közötti megállapodás – ami körülbelül 1000 milliárd forintnyi Budapestnek juttatandó fejlesztési támogatásról szól – érvényét veszítheti, ha nem a fideszes jelölt lesz a főpolgármester.

Karácsonyék e kijelentést követően fordultak panasszal a választási bizottsághoz, mert szerintük ez jogszerűtlen kampányolás. Emellett pedig a választás alapelveinek és tisztaságának megsértésével is gyanúsítható a kormány a miniszter szavai miatt.

A karácsonyi kifogást 8:5 szavazati aránnyal utasította el a bizottság. Rádi Péter elnök azzal érvelt az elutasítás mellett, hogy Gulyás Gergely miniszteri feladatkörébe tartozik az is, hogy együtt kell működnie az aktuális főpolgármesterrel, és a nyilatkozatát is ennek szellemében tette, arról beszélt, milyen lesz ez az együttműködés.

A TASZ által fogalmazott beadvány szerint viszont nem feladata a miniszternek, hogy megítélje a főpolgármester-jelöltek alkalmasságát, így nyilvánvalóan kampányolt Gulyás Tarlós mellett.

A Karácsonyék szerint ha az NVB érvelése helytálló, akkor az is beleférne, hogy Pintér Sándor levelet küld minden rendőrnek, hogy szerinte ki alkalmas Budapest vezetésére.

Figyelmébe ajánljuk