Karácsony átvette az aláírásgyűjtő íveket

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. december 15.

Belpol

A Fudan egyetemről és az álláskeresési járadékról szóló népszavazásokhoz gyűjt aláírásokat az ellenzék. 

Megkezdődik az aláírásgyűjtés a Diákvárosra és a 270 napos álláskeresési járadékra vonatkozó népszavazáshoz - jelentette be a főpolgármester, miután átvette az általa benyújtott népszavazási kezdeményezésekhez szükséges aláírásgyűjtő íveket szerdán a Nemzeti Választási Irodában.

Karácsony Gergely az NVI előtt tartott, online közvetített sajtótájékoztatón hangsúlyozta, az aláírásgyűjtés megkezdésével eljött az ideje annak is, hogy az "előválasztás sikere után újra ott legyünk az emberek között, újra ott legyünk az utcákon, hogy újra beszélgessünk Magyarország legfontosabb ügyeiről és vigyük tovább a változást".

"Előválasztás, népszavazás és kormányváltás. Ez az a menetrend, amit kínálunk a változást akaró embereknek és mindenki másnak Magyarországon" - foglalta össze a politikus.

Felidézte: még a nyáron öt kérdésben nyújtott be népszavazási kérdéseket, és végül két kérdésben kezdődhet meg az aláírásgyűjtés.

Ezek a következők: 

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványrészére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?"

Úgy fogalmazott, hogy az általa benyújtott népszavazási kérdésekkel alternatívát kívánt nyújtani: "mert ott van a Fidesz kamunépszavazása, ami csak arra alkalmas, hogy félrevezesse az embereket, gyűlöletet keltsen és elterelje a figyelmet a valódi társadalmi kérdésekről".

Karácsony Gergely szerint a céljuk, hogy minél előbb összegyűljön az a 200 ezer aláírás, ami ahhoz szükséges, hogy az álláskeresési támogatás kilenc hónapra emeléséről és a "Fudan-törvény" hatályon kívül helyezéséről is lehessen szavazni.

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester a sajtótájékoztatón azt mondta, minden magyart érintő ügy, hogy a Ferencvárosba ne a kínai Fudan Egyetem, hanem a 12 ezer kollégiumi férőhelyes diákváros épüljön meg.

Kiemelte, a népszavazáson arról mondhatnak majd véleményt az emberek, hogy "akarnak-e Kínának trójai falovat Európában, itt a Ferencvárosban, a Duna partján a mi pénzünkből".  

Bejelentette, hogy a jövő évi választásokon közösen szereplő ellenzéki pártok mellett a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is részt vesz az aláírásgyűjtésben.    

Jámbor András, Budapest 6. számú választókerületének a Párbeszéd által jelölt közös ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltje elmondta, a két kérdés arról szól, hogy az elmúlt tíz évben a Fidesz cserbenhagyta azokat, akik bajba jutottak, például azokat, akik a koronavírus-járványban bevezetett korlátozások miatt elvesztették a munkájukat.

Az aláírások összegyűjtésére a törvény szerint 120 napja van az ellenzéknek, de ennél biztosan jóval gyorsabban kell végezniük ahhoz, hogy egyáltalán esély legyen a népszavazás választás napján történő megtartására.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk