Karácsony: Az ártérben építkezők fogadják el, hogy árvíz idején itt bizony a víz az úr

  • narancs.hu
  • 2023. december 30.

Belpol

A levonuló áradás után vont mérleget Budapest főpolgármestere.

Már takarítja az FKF a budai és pesti alsó rakpartot – derül ki Karácsony Gergely főpolgármester pénteki Facebook-bejegyzéséből. „A BKM (Budapesti Közművek) műszakonként tervezetten több mint 40 kézi takarítóval, és több mint 30 takarító-, rakodó- és szállítógéppel fogja a hordalékot és az iszapot eltávolítani, majd magasnyomású mosóberendezéssel a szennyezett felületeket megtisztítani. A munkálatok várhatóan két műszakot vesznek igénybe, azok elvégzése után a Budapest Közút Zrt. eltávolítja az alsó rakpartokra való lehajtást tiltó táblákat. Ezt követően december 31-én reggeltől újra járható lesz mindkét alsó rakpart a gépjárművek számára” – írta a városvezető.

 
 
Budapest, 2023. december 27. A kiáradt Duna Budapesten, a Jane Haining rakparton, a Duna-korzón 2023. december 27-én. A csapadékos időjárás miatt a Dunán és mellékfolyóin árhullámok vonulnak le. Budapesten várhatóan december 28-án reggel tetőzik a Duna.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 

 „A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.. és a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) munkatársai jelenleg is dolgoznak azon, hogy a 2-es villamos lánchídi aluljárójából a vizet kiszivattyúzzák, ennek befejezését követően a 2-es villamos vonalán közlekedő járművek újra a teljes útvonalon járhatnak. Arra kérjük a budapestieket, hogy az árvíz visszavonulása után, a takarítás befejezéséig lehetőség szerint kerüljék el az alsó rakpartokat, mivel a hordalék és az iszap azokat csúszóssá teszi, illetve fertőzésveszély is fennállhat.”

Külön bejegyzést írt Karácsony az óbudai gátrendszerről, ebben a római parti ingatlantulajdonosok is kaptak üzenetet: mint elmondta, folyamatosan dolgoznak a rendszer további korszerűsítésén, de kiemelte, hogy mindent nem fognak tudni megoldani. „A Rómait épp azért szeretik a budapestiek, mert egy természetes ártér. Amit áradás idején bizony visszafoglal a Duna. Jogerős bírósági döntés mondja ki, hogy a hullámtérre épített ingatlanokat a főváros nem köteles megvédeni. Azt pedig a választók mondták ki 2019-ben, hogy a természet tönkretétele árán ne is tegye. Az ártérben építkezők örüljenek, hogy a Budapest egyik legszebb helyén van az ingatlanjuk. Cserébe fogadják el, hogy árvíz idején itt bizony a víz az úr.”

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

An American Hero

  • - ts -

Az idén kicsit megbicsaklott Bruce Spring­steen és az E Street Band nagyszabású világ körüli turnéja; pont a hozzánk legközelebb eső szakasz esett ki, elmaradt másik három mellett a prágai koncert is. 2025 júniusában térnek majd vissza, hogy pótolják a koncerteket.

A big band mint titkos társaság

A neves fiatal zenekarvezetők közül Darcy James Argue-t érte az a megtiszteltetés, hogy a hr-Bigband, vagyis a Frankfurtban működő tartományi rádiós nagyzenekar rezidens zeneszerzője legyen. (Ez az a német együttes, amelynek Tony Lakatos volt az egyik szaxofonos szólistája 1993 és 2020 között.)

Magányos várakozás

A Ladó Galéria korábbi kiállításán a macs­káknak volt kitüntetett szerepük, most pedig – a véletlenek furcsa találkozása miatt – egy speciális, kissé agárszerű kutya a főszereplő. De egyik kiállítás sem a „kis kedvencekről” szól, hanem magáról a művészetről.