Karácsony: Budapest pert indít a kormány ellen az elvonások miatt

  • narancs.hu
  • 2023. június 6.

Belpol

A főpolgármester szerint az úgynevezett szolidaritási adóval nem a kormány támogatja a fővárost, hanem Budapest a kormányt.

Keresetet ad be a közigazgatási bíróságon Budapest főváros önkormányzata annak érdekében, hogy a kormány ne vonhasson el a fővárostól 25 milliárd forintot

jelentette be sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely főpolgármester. Hozzátette, úgy gondolja, hogy ez a per fogja megmutatni, "jogállam-e még Magyarország", mindenesetre ő bízik a bíróságok függetlenségében.

Karácsony azt mondta, a keresettel az a céljuk, hogy a bíróság tiltsa meg az Államkincstárnak, hogy levonja a főváros számlájáról a kérdéses összeget, amellyel a kormány a központi költségvetést kívánja finanszírozni. Emellett azonnali jogvédelmet is kérnek, azaz azt, hogy a per lezárultáig már ne is legyen lehetősége a kormánynak a tranzakcióra.

A főpolgármester már korábban Budapest kivéreztetésének nevezte az adó kivetését. Elmondta, Tarlós István idejéhez képest a kormány 15-szörösére emelné a Budapestet sújtó sarcot. Idén Budapest 25 milliárddal támogatta a kormányt, jövőre több mint 40 milliárd forinttal kellene támogatnia, hiszen ennyivel nagyobb a szolidaritási adó összege, mint amennyivel a kormány támogatja a fővárost.

Karácsony a sajtótájékoztatón azt mondta, úgy gondolja, hogy a kormány eleve rosszul számolta ki a főváros várható bevételeit, mert szerinte jóval kevesebb iparűzési adó fog befolyni a főváros kasszájába, mivel "nagy mértékben csökken a lakossági fogyasztás".

Karácsony szerint "szó sincs arról, hogy a főváros ne lenne szolidáris önkormányzat", hiszen a fővárosban dolgozók közül rengetegen nem budapesti lakosok, és Budapest termeli meg a teljes magyar gazdasági teljesítmény 38 százalékát. "Nem csak a budapesti lakosoknak tartjuk fenn a közszolgáltatások minőségét" – mondta, hozzátéve, "nem hajlandóak bemenni az utcába", hogy engednek az elvonásokkal járó nyomásnak, és csökkentik a szolgáltatások minőségét, azokhoz a vidéki önkormányzatokhoz hasonlóan, ahol például kevesebb buszt indítanak a korábbiaknál.

A kormány büntetni akarja Budapestet és az önkormányzatokat, és a két általuk gyűlölt terület közös halmaza a Fővárosi Önkormányzat

– jelentette ki Karácsony Gergely. Azt mondta "az ország és Budapest érdekében megküzdenek a kormánnyal", hiszen "minden magyar ember érdeke, hogy a főváros működni tudjon".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk