Karácsony: Hogy zárhat be kórházat a kormány tomboló járvány idején?

  • narancs.hu
  • 2021. március 26.

Belpol

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő felmondta a bérleti szerződést az ingatlanra, amelyben a hajléktalan embereket ellátó kórházat működteti a főváros.

"A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egyoldalúan felmondta a bérleti szerződést a Fővárosi Önkormányzattal arra a XIII. kerületi Szabolcs utcai ingatlanra, amelyben jelenleg a hajléktalan embereket ellátó kórházat működteti a főváros. Azért mondták fel, hogy a kórház helyére „központi költségvetési szervet” költöztessenek. Január óta a kormány három miniszterével is igyekeztünk megértetni a kialakult helyzet tarthatatlanságát, a héten a miniszterelnök figyelmét is felhívtam rá: a kormány ezzel rengeteg kiszolgáltatott ember ellátását sodorná veszélybe és újabb terheket rakna az így is az összeomlás szélén álló egészségügyi intézményekre" - tette közzé Karácsony Gergely a közösségi oldalán.

A főpolgármester szerint a döntés eszelős, embertelen politika. 

A z intézményről Karácsony leírja, hogy azt a Fővárosi Önkormányzat önként vállalt feladatként működteti; a hajléktalan kórházban heroikus munkát végző orvosok és ápolók 50 férőhelyen krónikus belgyógyászatot, 23 férőhelyen ápolási osztályt, 18 férőhelyen pedig a 24 órás háziorvosi szolgálathoz kapcsolódó lábadozót működtetnek, és éjszakai szálláslehetőséget is biztosítanak a legkiszolgáltatottabb embereknek.

Van-e bárki, aki szerint a tomboló járvány idején kórházat kell bezárni, hogy a helyén irodaház legyen? Bármennyire is...

Posted by Karácsony Gergely on Friday, March 26, 2021

 

"Ilyen kórházi ápolásra más ingatlanunk nem alkalmas, a kormány sem tudott csereingatlant felajánlani, mégis ragaszkodnak az irodaberuházásukhoz. Még úgy is, hogy tudniuk kell: a fővárosi hajléktalan kórház működése nagymértékben járult hozzá, hogy a hajléktalan emberek körében a koronavírus-járvány első és második hullámában nem alakult ki gócpont" - teszi hozzá Karácsony.

Kiemeli, hogy a jelenlegi drámai harmadik hullámn idején ez az intézmény jelentős mértékben segíti a kórházi kapacitások fenntartását azzal, hogy a koronavírus által fertőzött hajléktalan emberek lábadozását segítik, utókezelését végzik.

Karácsony hangsúlyozza, hogy a legfontosabb most a kórházak teherbíró képességének védelme, ehhez a hajléktalanok védelme is szükséges. Egy irodaberuházás viszont nem lehet ennél fontosabb. Hozzáteszi, a járvány lecsengése után a Fővárosi Önkormányzat kész tárgyalni arról, hogy a hajléktalan kórháznak máshol találjanak méltó elhelyezést, de a járványidőszakban ez kivitelezhetetlen.

Figyelmébe ajánljuk