Valami nem stimmel az oltásregisztrációt ellenőrző kormányzati oldallal

  • narancs.hu
  • 2021. március 26.

Belpol

Időnként véletlenszerűen mond A-t vagy B-t. 

Csütörtökön élesedett az a kormányzati oldal, melyen bárkinek lehetősége nyílik lekérdezni, hogy a vakcinainfo.gov.hu oldalon történt online regisztrációja, vagy a Magyar Államkincstár által kiküldött nyomtatvány visszaküldésének (a papír alapú regisztráció) feldolgozása milyen státuszban van. 

vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio oldal viszont a tegnapi nap során valószínűsíthetűen nem bírta a terhelést, mert van, akinek folyamatosan, van, akinek  újra meg újra elérhetetlen volt.

Ha mégis működött, akkor pedig érdekes dolgokat produkált; ezek a jelenségek komoly fejtörést okoztak az oltásra várók körében, az oldal ugyanis időnként teljesen véletlenszerűen dobott ki "igen" és "nem" válaszokat ugyanazokra az adatokra. 

Egy olvasónk bőven hetekkel korábban regisztrált, hogy megkaphassa a koronavírus-vakcinát. A húszas évei végén jár, így vélhetően még egy darabig nem is fog oltást kapni, de érdekelte, rendben van-e a regisztrációja. 

A regisztrálás óta kapja a Koronavírus Tájékoztatási Központ aktuális oltási információkról szóló e-mailjeit, ezért biztosra vette, hogy rendben van a regisztrációja, ám amikor ellenőrizte azt a friss kormányzati oldalon, azt a választ kapta, hogy nem, nincs rendben. Az oldalon ilyen esetekben több e-mail cím is meg van adva, ahol érdeklődni lehet, olvasónk az adatvedelem [at] neak [dot] gov [dot] hu címre írt, most válaszra vár, hogy akkor most mi is van a regisztrációjával. 

Elvileg ha az oldal azt hozza ki, hogy a regisztráció nem ért még célt, annak lehet oka hibásan vagy hiányosan elküldött regisztráció, amely nem tette lehetővé az azonosítást, illetve a kormányzati közlés szerint az is, hogy a vakcinaigény iránti regisztráció még nem érkezett meg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz (NEAK). Ez viszont több hét alatt elméletben azért csak-csak megtörténik. 

A Narancs egy másik olvasójának szintén meggyűlt a baja az oldallal: jóval korábban regisztrált, hogy beoltsák a koronavírus ellen, ő is ellenőrizni akarta, rendben van-e a szükséges adminisztráció, hogy majd ha egyszer sorra kerül, beolthassák. Ő míg egyszer azt tapasztalta az oldalon, hogy az adataira azt írja, hogy a regisztrációja nem sikeres, addig nem sokkal később már sikeresneknek jelezte, pedig nem változtatott az adatain, csupán eltelt pár perc, ami alatt az oldal lefagyott és párszor frissült, a rendszer pedig teljesen eltérő eredményre jutott.

Az illető amellett, hogy elmondása szerint nevetségesnek tartja az oldal működését, és egyáltalán a regisztráció és a vakcináció szervezését, azon aggódik, mi van, ha a kormányzati oldal bakija miatt nem jut majd időben oltáshoz? Mert így akkor honnan is tudja, rendben van-e a regisztrációja vagy sem? Ráadásul volt olyan is, akinek "igen" válasz után dobott "nem" választ az oldal. 

A külön regisztráció-ellenőrző honlapot eleve azért állították szolgálatba, mert a regisztrációt lehetővé tevő honlap nem küld automatikus visszaigazolást az oltásra jelentkezőknek, így gyakorlatilag senki nem lehetett abban biztos, hogy sikeres volt-e a jelentkezés. Bár az oldalon a további kapcsolattartás kockáját beikszelők a továbbiakban kapnak ugyan "tájékoztató leveleket" például a brüsszeli vakcinabeszerzés problémáiról, a regisztrációjuk sikerességében ők sem lehettek biztosak, és mint az egyik fenti példából kiderült, nem is biztos, hogy nyilvántartják őket. 

Az oldal ráadásul csak kétféle választ tud dobni, sikeres és sikertelen regisztrációt, a Facebookon pedig volt, aki arról számolt be, hogy szintén kipróbálta az oldalt, amely ki is adta az eredményt, az egyikféle sablonválaszt, amely szerint a regisztrációja érvényes, és "nyilván tartják", mint oltandó személyt, holott már a második oltását is megkapta – ez viszont vagy nincs jelezve az adatbázisban, vagy csak az oldalnak nincs rá megfelelő válasza. 

Egyelőre nem világos, hogy vajon az oldal működésével vagy a regisztrációkkal van-e probléma, de Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli rádióinterjújában érintette ezt a témát is. Azt mondta, "sok százezres, milliós adatbázisokat kezelnek", és összeségében nem kerülhető el ilyen adatbázismennyiség mellett, hogy ne csússzon be időnként egy-egy hiba. Arról beszélt, hogy csupa jóindulatú ember dolgozik ebben, ezért ha valaki hibázik, az nem azért van, mert ártani akar, hanem mert fáradt. Azt azonban nem részletezte, hogy pontosan milyen hibáról is van szó. 

Figyelmébe ajánljuk