Karácsony: indítunk inkább buszjáratokat, csak hagyják abba helikoptertaxizást

  • narancs.hu
  • 2023. július 24.

Belpol

Az F1 Magyar Nagydíj napján repkedtek a helikopterek Budapest felett, komoly környezeti- és zajterhelést okozva ezzel. 

„(...) amikor néhány ember kényelme érdekében egy egész városnak kell feladnia a hétvégi nyugalmát, az ellenkezik minden közösség írott és íratlan szabályaival” – írja Karácsony Gergely a Facebookon. A főpolgármester szerint az elmúlt napokban Budapest lakói okkal háborodtak fel azon, hogy helikoptertaxik zúgtak a fejük felett.

„Amellett, hogy ezek felesleges környezeti terhelést okoznak, a százezreknek okozott zajteher sincs arányban azzal, hogy néhány kiváltságos valamivel gyorsabban jutott ki a Hungaroringre.

Nem szeretném, hogy a budapestieknek a jövőben bedugott füllel kelljen átvészelniük a Magyar Nagydíj hétvégéjét, vagy bármilyen más hasonló alkalmat, ezért munkatársaimmal haladéktalanul felvesszük a kapcsolatot a szervezőkkel és az engedélyező hatóságokkal. Szívesen indítunk buszjáratokat inkább a versenypályára, ezek biztosan közösségibb közlekedést biztosítanak és meghagyják a nyugalmat a budapestieknek” – írja Karácsony Gergely. 

Szabó Rebeka arról írt vasárnap (a F1 Magyar Nagydíj napján) a Facebookon, hogy

„legyen drágább a luxushelikopterezés”. 

„Zugló fölött (és nemcsak itt) PERCENKÉNT húznak el a helikopterek, amik a vagyonosabb nézőket szállítják a Hungaroringre. Iszonyat zaj van, szombaton és vasárnap sem lehet pihenni. Mindez ráadásul környezeti szempontból is káros, sokkal több üzemanyagot használ, mintha mondjuk kisbusszal vinnék a pályára az embereket. Szívem szerint betiltanám az egészet, de ha azt nem is lehet, legalább legyen drágább! A Párbeszéd - Zöldek korábbi javaslata volt, hogy magasabb adókat vessenek ki a magánrepülők és a helikopterek utasaira!” – fogalmazott. 

A párt javaslata szerint egy új adó formájában 100 kilométerig 50 ezer forintot kellene fizetni utasonként a helikopterezésért vagy magánrepülőzésért. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk