Karácsony lemond 19 jogköréről, de nem engedi levágni a jobbkezét

  • narancs.hu
  • 2024. október 1.

Belpol

A főpolgármester hivatali főigazgatóvá nevezte ki eddigi helyettesét, Kiss Ambrust.

Beleegyezett volna abba Karácsony Gergely főpolgármester, hogy Vitézy Dávid legyen a helyettese, de szerette volna megtartani eddigi általános helyettesét, Kiss Ambrust is, ezt azonban nem fogadta el a Tisza Párt frakciója és a DK. Ezért a Fővárosi Közgyűlés pénteki alakuló ülésére készülve nem tesz javaslatot főpolgármester-helyettes személyére, vállalva ezzel, hogy mulasztásos jogsértést követ el a közgyűlés. Hiszen ezek szerint nem tud olyan jelöltet ajánlani, aki megkapná a megválasztásához szükséges 17 szavazatot  – tudósított a hvg.hu Karácsony keddi sajtótájékoztatójáról.

A főpolgármester az egyeztetés közben kialakult helyzetről azt mondta, nem tud úgy békejobbot nyújtani, ha levágják a kezét. 

A mulasztásos jogsértésre a kormányhivatal fel fogja hívni a közgyűlés figyelmét, és végső esetben az is előfordulhat, hogy a kormányhivatal jelöl valakit. Karácsony abban bízik, hogy addig talán nem jutnak el, sikerül megegyeznie a fővárosi frakciókkal. A jobbkéz, Kiss Ambrus kinevezést kapott egy hivatali főigazgatói posztra, amelyben a főpolgármester helyettesítésén kívül minden korábbi jogköre megmarad.

Karácsony örül annak, hogy a Tisza Párt a tanácsnokok jelölésével bekapcsolódik a közös munkába, és arra számít, a szerdára összehívott egyeztetésen minden fővárosi frakció részt vesz. 

A főpolgármester elfogadta a frakciók több javaslatát a szervezeti és működési szabályzat módosításáról, ezért lemondott 19 kizárólagos jogköréről, amelyeket ezután bizottságok gyakorolhatnak. Azt mondta, csak azt a hatásköri szűkítést nem fogadta el, amely „a város működését aláaknázó, kizárólag politikai természetű”.

Úgy tervezi, a következő ciklusnak is öt bizottsággal vágnak neki, ezekben a frakciók olyan arányban delegálhatnak tagokat, amilyen arányban jelen vannak a közgyűlésben.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk