Pokorni elmondta, mi van „kétezertizenvalahány” óta

  • narancs.hu
  • 2024. október 1.

Belpol

Államközpontú társadalom, mint Kádár, Horthy idején.

A tavaly októberben meghalt Sólyom László korábbi köztársasági elnök  tiszteletére állított emléktábla avatója volt az egyik utolsó szereplése XII. kerületi polgármesterként Pokorni Zoltánnak még szeptember 17-én. A fideszes politikus – ezt a Válasz Online vette észre – a megemlékezésen az egykori köztársasági elnök életútja kapcsán nem úgy értékelte a rendszerváltás óta eltelt időszakot, ahogyan a többi kormánypárti politikus szokta.

„Egy borzalmas huszadik század után, amikor Magyarország egy államközpontú társadalomban élte az életét Horthy alatt majd (…) Kádár alatt, egy nagyon bíztató évtizedünk, vagy két, két és fél évtizedünk volt, hogy ezt az államközpontúságot magunk mögött hagyjuk és egy plurálisabb, több színű, ma már kicsit finnyásan kerüljük a szót: liberálisabb, vagy szabadelvűbb, vagy diverzifikáltabb, többpólusú társadalomban éljünk szabad emberként. Ez 1990 és kétezertizenvalahány között megadatott nekünk, ebben bízni, ebben élni. Azóta ki tudja, milyen vastörvények miatt újra ezt az államközpontúságot látjuk megerősödni. Ha a magyar társadalomnak ezt az üdítő két évtizedét egy alakkal jellemezni akarjuk, akkor az biztos, hogy Sólyom Lászlónál nem találunk alkalmasabbat erre” – mondta Pokorni Zoltán.

A Válasz Online szerint ez a beszéd magyarázat arra, miért fordított hátat a politikának a Fidesz egykori elnöke, miért nem indult újra polgármesterjelöltként. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk