Karácsony létrehozná a Budapesti Tudományos Akadémiát

  • narancs.hu
  • 2019. július 4.

Belpol

Ha már a kormány beszántotta az MTA-t.

Az MSZP-Párbeszéd főpolgármesterjelöltje szerdán a Magyar Tudományos Akadémia épülete előtt tartott sajtótájékoztatót, miután a parlament az előző napi döntésével elvette az MTA-tól a kutatóhálózatát.

false

Karácsony azt ígérte, hogy amennyiben megválasztják, akkor a főváros létrehoz egy úgynevezett Budapesti Tudományos Akadémiát. Azt mondta, hogy a Budapesti Tudományos Akadémia nem tudja majd pótolni az államosított kutatói hálózatokat, de létrejöhet egy olyan összefogás, amelyik - elsősorban a budapesti gazdaságot érintő, magas hozzáadott értékű iparágakban - képes lehet pótolni a parlamenti döntéssel okozott veszteséget.

Miután kialakítják a főváros tudásalapú stratégiáját, olyan rendszert hoznak létre, ami alkalmas az uniós források lehívására - hangsúlyozta.

Bejelentette, hogy a következő napokban felveszi a kapcsolatot a tudományos élet és a gazdaság azon szereplőivel, akik partnerek lehetnek az elképzelés megvalósításában.
Mint mondta, Budapest önmagában nem képes finanszírozni a kutatásokat, ezért a főváros elsősorban az uniós forrásokhoz szükséges önrész biztosításával és az önkormányzati partnerséggel járul hozzá ahhoz, hogy ez a rendszer működni tudjon. Hozzátette, már sokan jelezték csatlakozási szándékukat.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk