A német tudományos élet krémje szerint Palkovics nem mondott igazat

  • narancs.hu
  • 2019. július 4.

Belpol

Egy nappal az MTA ledózerolása előtt írtak levelet Orbánnak.

A legtekintélyesebb német kutatási intézmények Orbán Viktornak címzett közös levelükben cáfolták, hogy Palkovics miniszter kedvenc állítása, miszerint az MTA "átalakítása" nem más, mint a német modell átvétele, egész egyszerűen nem igaz.

Palkovics László

Palkovics László

 

"Palkovics miniszter úr szerint az átalakítás a német nem-egyetemi kutatási szervezetek mintáját veszi alapul és hasonlatos a volt kelet-német akadémiák feloszlatásához. Ez a párhuzam nem állja meg a helyét" - idézi az Index a Die Zeit-ban megjelent, az MTA bedarálása ellen tiltakozó, július 1-én kelt levelet. Az aláírók közt ott vannak azoknak a német kutatási intézményrendszereknek az irányítói is, amelyekre Palkovics László előszeretettel hivatkozott - írja a lap.

A legjelentősebb német kutatási intézmények vezetői levelükben aggályaiknak adtak hangot azzal kapcsolatban is, hogy a jövőben kizárólag olyan kutatások részesülnének támogatásban, amelyek a magyar kormány által meghatározott közérdeket szolgálják.

Az Orbán Viktornak címzett levél természetesen süket fülekre talált, mint azt az MTA beszántásáról másnap meghozott törvény is bizonyítja.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.