"A kormányzat kipécézte ezt az intézményt"

Belpol

A Pesti úti történet az állatorvosi lova annak, mi mehet félre, és hogy mennyire tehetetlen egy nagy létszámú szociális intézmény egy ilyen szituációban.

Miközben a legfrissebb adatok szerint országszerte összesen 34 idősotthonban jelent meg a vírus, és 915 gondozott lett fertőzött, a magyarországi koronavírus-járvány ki­emelt témája a Pesti úti idősek otthonában történt megbetegedések ügye lett. A kormányoldal a fenntartó fővárost, valamint személyesen Karácsony Gergely főpolgármestert tette felelőssé a helyzetért, a főváros viszont a kórházak és a tisztifőorvosi szolgálat mulasztására hivatkozik.

Gy. Németh Erzsébet, a főváros szociális ügyekért felelős főpolgármester-helyettesének elmondása szerint az első koronavírus-fertőzöttek azonosítása után a Fővárosi Önkormányzat 200 darab PCR-tesztet küldött az otthonba, és már akkor újabb 31 fertőzöttet találtak, a tisztiorvosi szolgálat az átfogó tesztelést azonban csak napokkal később kezdte meg.

Katona fertőtlenít a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthona bejáratánál 2020. április 12-én

Katona fertőtlenít a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthona bejáratánál 2020. április 12-én

Fotó: MTI/Mónus Márton

A vírus terjedését így nem sikerült megállítani az elején, ez pedig Gy. Németh Erzsébet szerint a tisztifőorvosi hivatal felelőssége. „Az otthon munkatársai erőn felül megtettek azért mindent, hogy csökkentsék a kockázatot, de állítom, hogy az a három nap, amit a tisztiorvosi szolgálat kivárt a teszteléssel, amikor már tudták, hogy találtunk koronavírusos beteget, sok esetben végzetes lehetett.”

Ezután bár április 9-én Müller Cecília kivonult a helyszínre, és a fertőzött lakókat busszal, valamint mentővel kórházba is szállíttatta, egy hiba miatt még ekkor is maradtak fertőzöttek az otthonban. „Amikor befejeződött az egyhetes honvédségi fertőtlenítés – nagyon tisztességes, korrekt munkát végeztek –, és kimentem, hogy megköszönjem a katonák munkáját, elképedve mondta az igazgató, hogy akkor, kilenc nap után postai úton levélben kapták meg, hogy a tisztifőorvosi hivatal által elvégeztetett tesztek közül 74 értékelhetetlen lett. Közülük 9 ember ottmaradt az otthonban, és többeknek addigra már tüneteik is voltak. Őket hiába különítették el, addigra már újrafertőzték az intézményt.”

Bár az otthonban a nyilvános információk szerint a járvány alatt legalább négy vizsgálat zajlott, közülük az első, április 11-i ellenőrzésen pedig a kormányhivatal még mindent rendben talált, (a későbbi vizsgálatokon egyre változatosabb hiányosságokat tártak fel), a kormánypárti médiában ma már arról szólnak a hírek, hogy november óta romlott az ellátás az otthonban.

Ezt állítja egy Pesti úton gondozott, majd elhunyt nő családja is, akiknek a képviseletében Futó Barnabás ügyvéd a Narancsnak azt mondta, az idős nő nagyjából egy éve lakott a Pesti úti otthonban, amikor márciusban a család állítása szerint kiszáradással a Bajcsy-Zsilinszky Kórházba került, ahol végül két-három hét után elhunyt. Hozzátette, a család egyelőre nem perel, de ha a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozása abba a szakaszba jut, hogy kihallgatják őket, akkor jelezhetik kártérítési igényüket, amelyet ha a bíróság az egész büntetőeljárás végén nem ítél meg, akkor fordulnának csak polgári bírósághoz.

Gy. Németh főpolgármester-helyettes szerint „a kormányzat kipécézte és kipécéztette ezt az intézményt az egyébként tényleg sajnálatosan nagy számú koronavírus-fertőzés után, és mindent elkövettek azért, hogy ennek az otthonnak a nagyon rossz hírét keltsék”. „Ebben az otthonban a járvány kitörésének a napján kezdődtek a problémák, előtte éveken keresztül soha nem volt ezzel probléma. Arról nem is beszélve, hogy több ma is ismert, a parlamentben politizáló kormánypárti politikusnak a hozzátartozója is ebben az intézményben lakott. Akkor nem volt probléma?” – tette fel a kérdést.

Krémer Balázs szociológus a Narancsnak ugyanakkor arról beszélt, hogy egyrészt a nemzetközi adatok is azt mutatják, hogy nem lehetett megakadályozni, hogy az idősotthonokba bejusson a vírus, másrészt sem a finanszírozás, sem a szabályozás nem rendezkedett be arra, hogy ezek az intézmények orvosi kezelést tudjanak nyújtani a bentlakóknak.

További részleteket a Pesti úti otthon körül kialakult botrányról, illetve az idősotthonok helyzetéről a friss Magyar Narancsban olvashatnak!

Magyar Narancs

Kedves Olvasóink, köszönjük kérdésüket, a körülményekhez képest jól vagyunk, és reméljük, Önök is. Miközben hazánk a demokrácia érett, sőt túlérett szakaszába lép, dolgozunk. Cikkeket írunk otthon és nem otthon, laptopon, PC-n és vasalódeszkán, belföldön, külföldön és másutt, és igyekszünk okosnak és szépnek maradni. De mit hoz a jövő?

Neked ajánljuk