Karácsony szerint nem fér bele az ózdi jobbikos karlendítése

  • narancs.hu
  • 2021.09.24 16:19

Belpol

A főpolgármester szerint Farkas Péter Barnabás nem lehet közös ellenzéki jelölt.

„Az ózdi jobbikos jelölt nem lehet jelölt. Ez nem fér bele és ne is férjen bele!” - mondta Karácsony Gergely az Ujhelyi István szocialista EP-képviselővel folytatott online beszélgetésében. 

Farkas Péter Barnabás ózdi alpolgármesterről, a Jobbik előválasztási képviselőjelöltjéről az atv.hu tett közzé egy fotót, amelyen egy lengyelországi kiállítás zsidóellenes feliratokat bemutató részén áll és náci karlendítéshez hasonló mozdulatot végez. Farkas azt állítja, a képen csak társainak integetett, ugyanakkor az előválasztáson őt támogató pártok közül a Momentum már kihátrált mögüle. Az MSZP-Párbeszéd Kiss Sándort indítja Farkas Péter Barnabás ellen az ózdi körzetben.

A „Heti Kettes Ujhelyivel” címet viselő interjúsorozat mai epizódjában Karácsony Gyergely az esetről azt is elmondta: az előválasztásnak előnye, hogy idő előtt kiderülnek ezek a problémák. „Tíz éve szorgalmazom, hogy az ellenzéki, baloldali pártoknak a Jobbikkal szót kell tudni érteni. Azt, hogy a Jobbik elindult a szélsőjobbról középre, egy őszinte folyamatnak gondolom. Éppen ezen folyamat hitelességének megőrzése miatt, az ellenzéki együttműködés közös erkölcsi talapzatán állva határozottan ki kell mondani: ilyen akciók nem férnek bele” – fogalmazott a főpolgármester, az MSZP-Párbeszéd és az LMP miniszterelnök-jelöltje.  

Ujhelyi arról is kérdezte Karácsony Gergelyt, hogy miként lehet úgy lebontani a NER rendszerét, hogy az ne vessen fel újabb jogállamisági problémákat, amelyek továbbra is alapot adhatnának például az uniós források befagyasztására. Karácsony ezzel kapcsolatban világossá tette: a következő kormánynak minden eszköze megvan ahhoz, hogy a politikai akaratát érvényesítse, ezért „hűbelebalázs jogászkodásnak” nevezte azt a leginkább Dobrev Klára által képviselt felvetést, hogy adott esetben akár feles törvényekkel fogják módosítani a kétharmados jogszabályokat.

Ez szerinte nem járható út, mint fogalmazott: eddig „elengedte a füle mellett ezt a felvetést”, de most beleáll, mert ez a jogi barkácsolás „nem Európába vezető út” és nem segíti a „magyar nép felszabadítását”.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk