Karácsony szerint nem fér bele az ózdi jobbikos karlendítése

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 24.

Belpol

A főpolgármester szerint Farkas Péter Barnabás nem lehet közös ellenzéki jelölt.

„Az ózdi jobbikos jelölt nem lehet jelölt. Ez nem fér bele és ne is férjen bele!” - mondta Karácsony Gergely az Ujhelyi István szocialista EP-képviselővel folytatott online beszélgetésében. 

Farkas Péter Barnabás ózdi alpolgármesterről, a Jobbik előválasztási képviselőjelöltjéről az atv.hu tett közzé egy fotót, amelyen egy lengyelországi kiállítás zsidóellenes feliratokat bemutató részén áll és náci karlendítéshez hasonló mozdulatot végez. Farkas azt állítja, a képen csak társainak integetett, ugyanakkor az előválasztáson őt támogató pártok közül a Momentum már kihátrált mögüle. Az MSZP-Párbeszéd Kiss Sándort indítja Farkas Péter Barnabás ellen az ózdi körzetben.

A „Heti Kettes Ujhelyivel” címet viselő interjúsorozat mai epizódjában Karácsony Gyergely az esetről azt is elmondta: az előválasztásnak előnye, hogy idő előtt kiderülnek ezek a problémák. „Tíz éve szorgalmazom, hogy az ellenzéki, baloldali pártoknak a Jobbikkal szót kell tudni érteni. Azt, hogy a Jobbik elindult a szélsőjobbról középre, egy őszinte folyamatnak gondolom. Éppen ezen folyamat hitelességének megőrzése miatt, az ellenzéki együttműködés közös erkölcsi talapzatán állva határozottan ki kell mondani: ilyen akciók nem férnek bele” – fogalmazott a főpolgármester, az MSZP-Párbeszéd és az LMP miniszterelnök-jelöltje.  

Ujhelyi arról is kérdezte Karácsony Gergelyt, hogy miként lehet úgy lebontani a NER rendszerét, hogy az ne vessen fel újabb jogállamisági problémákat, amelyek továbbra is alapot adhatnának például az uniós források befagyasztására. Karácsony ezzel kapcsolatban világossá tette: a következő kormánynak minden eszköze megvan ahhoz, hogy a politikai akaratát érvényesítse, ezért „hűbelebalázs jogászkodásnak” nevezte azt a leginkább Dobrev Klára által képviselt felvetést, hogy adott esetben akár feles törvényekkel fogják módosítani a kétharmados jogszabályokat.

Ez szerinte nem járható út, mint fogalmazott: eddig „elengedte a füle mellett ezt a felvetést”, de most beleáll, mert ez a jogi barkácsolás „nem Európába vezető út” és nem segíti a „magyar nép felszabadítását”.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nosztalgia nélkül

A kiállítás központi témája a vidéki Magyarország ikonikus épülete, a sátortetős és négyzetes alaprajzú, elsősorban a tömeges lakásigény kielégítésére szolgáló háztípus.

Bocs, idézet

Hogy előbb-utóbb filmen is megörökítik az alkalmazottaival, színésznőivel évtizedeken át következmények nélkül erőszakoskodó Harvey Weinstein bukását, az kezdettől nyilvánvaló volt.

Túlélték magukat

Kemény feladat egy még mindig népszerű, sikeres zenekar történetének négy évtizedéről írni, mert szinte lehetetlen elkerülni a sztori sztereotip állomásait: hogyan jutnak el a füstös pinceklubokból a teli arénákba a rock and roll életforma szokásos buktatóin keresztül, a fehér porból rakott dombokat megmászva.

Trójai ló a szív

A népszerű, már-már kultikus, felnőtteknek szóló rajzfilmsorozat, a BoJack Horseman alkotójának első novelláskötete egy tipo­grá­fiailag is kitűnő humoreszkkel kezdődik.

Mindenkibe szerelmes

Dave Grohl, a Foo Fighters hiperaktív frontembere a pandémia elején bepánikolt, hogy mit kezdjen a lekötetlen energiáival, és úgy határozott, könyvet ír az életéről. Története kétségkívül izgalmas: még tinédzserként lett a Scream nevű hardcore-punk zenekar tagja, majd belépett a Nirvanába.

Fiatalon Európában, öregen Afrikában

Jézus lekászálódik a feszületről, leül a kanapéra, szemben Diégane-nal. Ő egy szerer animista, aki hisz a jelenésekben, így nem ijedt, csak meglepett. Az Embernek Fia leveszi a szemére csúszott véres töviskoronát, és a szív szavával beszélve csillapítja a szenegáli srác gyilkos indulatait.

A fekete hús történetei

Havasréti József új regényéről a kiadója valamiért eltitkolta, hogy az egy trilógia záró része. (A két előzmény, a 2014-ben kiadott Űrérzékeny lelkek, és annak folytatása, a 2017-es Nem csak egy kaland.) Furcsa, Havasréti ugyanis folyton az előző könyvek szerep­lői­ről, az azokban leírt történésekről beszél; a főhőse, Rendes, rendre ilyesmin elmélkedik (régmúlt a mostban, most a régmúltban).

Hálásan köszöni

A szerző hatvanadik születésnapjára, a legutóbbi novellagyűjteménye után hét évvel megjelent kötet címe csalóka: nem a könyv hangulatára, csupán a többszörös kicsinyítő tükörként is felfogható negyedik novella (Peruvian Airlines) egyik mellékszereplőjére utal.

A lágerek szabadsága

Ez a könyv alighanem az idei év legnagyobb irodalmi meglepetése és szenzációja. A Kitelepítés Visky András első regénye, de több alkalommal is azt nyilatkozta a számos verseskötetet és drámát jegyző szerző, hogy minden eddigi munkája idevezetett.

Rosszkor, rossz helyen

Nem mondhatjuk, hogy szegényes vagy hiányos lenne a Tabán történetét feldolgozó irodalom, mégis van valami zavarba ejtő, amikor szóba kerül az egykori budai városrész. Főként Krúdy Gyula hangulatos leírásai adnak kapaszkodót, valamint a leginkább képregényeiről ismert Zórád Ernő festményei, amelyek (az alkotói szándék ellenére is) egy romantikus rezervátumot tárnak elénk. Olyan helyet, ahol a jó fröccs és a harmonikaszó legyőzi az egzisztenciális, a higiénés, és az egyéb, életminőséget jelentősen befolyásoló problémákat.