Kásler négyezer újszülöttet vár a kormány meddőségi kezeléseitől

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. december 20.

Belpol

Ingyenessé teszik a meddőségi diagnosztikát és a gyógyszeres kezelést is, és már van Nemzeti Humán Reprodukciós Intézet is.

10,5 milliárd forintot fordít a kormány arra, hogy létrejöjjön egy egységes, meddőséggel foglalkozó ellátórendszer - közölte Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter pénteki sajtótájékoztatóján az MTI beszámolója szerint.

Kásler azután vázolta fel a kormány meddőségkezeléssel kapcsolatos terveit, hogy a csütörtöki Magyar Közlönyben már megjelent a rendelet, amely szerint hat meddőségi központot államosít a kormány.

Kásler most azt mondta, mivel a demográfiai kérdésen múlik mindig a nemzet jövője, ezért a kormány sok irányból támogatja a jelenlegi helyzet javítását. Így született döntés arról, hogy határozottan támogatják és egységesítik a meddőség kezelését.

Ennek keretében a férfiak és a nők meddőségi diagnosztikájának teljes költségét átvállalja a kormány 2020. július 1-jétől, a gyógyszeres kezeléseket pedig már januártól 100 százalékban támogatják.

A 2020 júliusától ingyenessé váló meddőségi vizsgálatok közfinanszírozásba történő bevonására a kormány éves szinten több mint 9 milliárd forintot biztosít, a még nem közfinanszírozott gyógyszerek közfinanszírozásba vonására pedig 1,6 milliárd forintot fordít az állam. A tárca becslése szerint az új intézkedésekkel akár több százezer forintot is spórolhatnak a rászoruló párok.

Kásler elmondta, hogy már október 1-jén létrejött a "Nemzeti Humán Reprodukciós Intézet" az Észak-közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő bázisán, és az intézetnek országos a hatásköre, feladata, hogy tartsa a kapcsolatot a szakhatóságokkal, valamint összehangolja és szakmailag irányítja a meddőségi központok hálózati tevékenységét.

Kásler bejelentette azt is, hogy jövő január 1-jétől a közfinanszírozott intézmények számára nem lesz teljesítményvolumen-korlát a beültetésekre, így akár esetleges igénynövekedés esetén is várakozás nélkül lehetne igénybe venni a közfinanszírozott meddőségkezelési programokat.

Kásler az MTI kérdésére elmondta: az állami intézetekben történő infrastrukturális és az asszisztált reprodukciós eljárások fejlesztésének köszönhetően négyezer újszülött világra jövetelét prognosztizálják 2022-re.

Azt is mondta, hogy Magyarországon 150 ezerre tehető a meddő párok száma, de szerinte nem egyszerűen genetikai, hanem egy civilizációs problémáról van szó, kialakulásához pedig az életmód is hozzájárul.

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.