Kásler Miklós is beoltatja magát, ha elkészül a koronavírus elleni vakcina

  • Narancs.hu/MTI
  • 2020.11.09 15:40

Belpol

A miniszter szerint Magyarország az oltásokban világhatalom.

A koronavírus elleni vakcináról, a maszkhasználatról és a munkájukat elveszítők bértámogatásáról is kérdezték a képviselők a kormányt hétfőn az azonnali kérdések sorában az Országgyűlésben.

Lukács László György Jobbikos képviselő arra volt kíváncsi, változnak-e az oltások befogadásának szabályai, és választ várt arra is, hogy Kásler Miklós miniszter beadatja-e majd magának az orosz vagy a kínai oltást.

A képviselő úgy fogalmazott, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter koronavírus elleni oltásért "házal" és "portyázik" legfőképp Keleten, ahonnan tavasszal dobozszámra érkeztek a védekezéshez a selejtes eszközök. Az orosz és a kínai vakcináról szólva azt mondta, "az oltás nem egy pirítóssütő" vagy "egy hamisított Gucci táska", itt az emberek egészsége, élete forog kockán, márpedig az orosz és a kínai szerekkel kapcsolatban felmerül az áttekinthetetlen klinikai tesztelési fázis, a szinte megismerhetetlen gyártás, kutatás.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere válaszában kijelentette: Magyarország az oltásokban világhatalom, majd hangsúlyozta, hogy az előírásokat minden vakcina- és gyógyszerfejlesztésnél be kell tartani. Ha a koronavírus elleni vakcina elkészül, a magyar egészségügyi hatóság határozottan fogja ellenőrizni, hogy megfelelt-e a nemzetközi és az azokkal egybeeső magyar előírásoknak – tette hozzá, közölve egyúttal: természetesen beoltatja magát, mert csak olyan vakcina forgalomba hozatalát engedélyezik, amely hatásos és veszélytelen.
Lukács László György viszonválaszában azt is kérdezte, kötelező lesz-e az orosz oltás mindenkinek.
Kásler Miklós azt felelte, nem lesz kötelező az oltás. Megjegyezte ugyanakkor, a vakcina nem államrezsim kérdése, hanem szakmai kérdés.

A legfrisebb hírek szerint  90 százalékban hatásos a Pfizer vakcinája a koronavírus ellen.

90 százalékban hatásos a Pfizer vakcinája a koronavírus ellen

Állítja a cég az elsődleges kísérleti eredmények alapján. 90 százalékban hatásosnak bizonyul, a vártnál jobb eredményeket mutat a Pfizer és a BioNTech cégek koronavírus elleni oltásának nagy mintás tesztje - írja a The Guardian . A gyártók közlése szerint az esetek 90 százalékában megakadályozta, hogy az alany megfertőződjön.

Neked ajánljuk