Családon belül elintézett közbeszerzéssel érkezhetett a maszkok egy része

  • narancs.hu
  • 2020. április 17.

Belpol

Úgy tűnik, a portyázóknak és fürkészeknek maguk felé húz a kezük.

"Fürkészeket és portyázókat küldtem ki a világ minden részére és minden égtáj felé. A kereskedők és a diplomaták is dolgoznak" - nyilatkozta Orbán Viktor még március végén az egészségügyi védekezéssel kapcsolatban. A Direkt36 cikkéből kiderült: az egyik tanácsadónak valahogyan épp attól a cégtől sikerült beszereznie a maszkokat, ahol apja a vezető.

A fenti videót Orbán Viktor osztotta meg saját oldalán mácius 24-én. Az abban feltűnő portyázó ifj. Kovácsics István, aki az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM) dolgozik tanácsadóként, és kiválóan beszél kínaiul. A minisztérium az elmúlt hetekben 5,8 milliárd forint értékben szervezett közbeszerzéseket, ezek többségét pedig a CECZ Közép-európai Kft. nyerte el.

A cég az elmúlt években néhány százmillós árbevételekre tett szert, melyek nem közbeszerzésekből, hanem külföldi tevékenységekből származtak. Nehéz elhessegetni a gondolatot, hogy abban, hogy most így megszaladt nekik, az is szerepet játszhatott, hogy a cég stratégiai vezérigazgató-helyettese idősebb Kovácsics István, az ITM dolgozójának édesapja. Id. Kovácsics azt nyilatkozta, fiára ugyan nagyon büszke, de munkáról nem beszélgetnek - és egyébként is, a CECZ-ben nem tisztségviselő, csak "víziógyártással" foglalkozik, jelentsen az bármit is.

Mi is több cikkben írtunk arról, a koronavírus-járvány idején milyen öldöklő verseny folyik a különböző egészségügyi eszközökért; a legtöbb ilyen eszközt pedig Kína exportálja. „A világ valamennyi országa ma Kína ajtaján kopogtat, illetve dörömböl” - fogalmazott Szíjjártó Péter. Nálunk az ITM a Semmelweis Egyetemet (SE) jelölte ki a közbeszerzések lebonyolítására. A vészhelyzet miatt azonban nem volt nyílt verseny, csak ún. hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás. A dokumentumok szerint az SE arra jutott, hogy a CECZ az egyetlen szereplő, aki „feltehetően képes a szerződés teljesítésére” – az viszont nem derült ki, mi alapján vonták le ezt a következtetést. Március 16-án, majd 27-én is megegyeztek az eszközbeszerzésben. Ugyan március közepén az SE egy másik, magyar tulajdonú cégtől, a Kromat Kft.-től is szerzett be eszközöket, a két céget nem versenyeztették egymással, inkább két külön szerződést kötöttek velük. Az SE közölte: nem volt más piaci szereplő, aki tudta volna teljesíteni a szerződést. Hasonló játszódott le március végén is: három potenciális beszállító is az SE látókörébe került, de végül egyedül a CECZ tudta teljesíteni a feltételeket. Hogy ifj. Kovácsics, akinek a videóban Orbán is hálálkodik miképpen vette ki részét az eszközbeszerzésben, az a dokumentumokból nem derült ki.

Via 444

Itt a friss Narancs!

Messzelátó Török Gábor-interjúval. És mi minden van még a lapban? Rendben van-e, hogy hazaküldik idős, súlyos beteg hozzátartozóinkat a kórházakból? Mi maradt a betegek jogaiból a járványkrízisben? Mit tanácsol a jogász? A cikk szerzője Gaal Ilona, a Hospice Alapítvány munkatársa. A helyzet magaslatán van-e a miniszterelnök a gazdasági válság menedzselésében?

Figyelmébe ajánljuk