Maruzsa Zoltán: Az oktatást hagyományos keretek között kell folytatni mindaddig, amíg lehet

  • 2020. november 9.

Belpol

A köznevelésért felelős államtitkár szerint a PDSZ célja a védelmi intézkedések ellehetetlenítése.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hétvégi megszólalásával ismét bizonyította, hogy a célja nem a védekezés támogatása, hanem a védelmi intézkedések ellehetetlenítése –közölte Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közneveléséért felelős államtitkára hétfőn az MTI-vel.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete vasárnapi közleményében azt írta, a szülők, ha tehetik, ne küldjék a gyermekeket iskolába, óvodába.
Maruzsa Zoltán emlékeztetett, hogy a szekszervezet tavasszal az érettségit akarta bojkottálni.
Véleménye szerint a gyermekeknek nem az az érdekük, hogy otthon maradjanak, és így kimaradjanak az oktatásból. Majd kijelentte azt is, hogy az oktatást hagyományos keretek között kell folytatni mindaddig, amíg lehet, ahol pedig megjelenik a fertőzés, ott – ahogy eddig is –tantermen kívüli, digitális munkarendet rendelnek el az érintett gyermekek és pedagógusok védelme érdekében. Az oktatás tehát ilyenkor sem áll le, csak a munkarend változik – mutatott rá.
Hangsúlyozta, a pánikkeltés, egyes gyermekek otthon tartása olyan óvodákból és iskolákból, ahol a fertőzés nincs is jelen, nem megoldás.
Felszólítják a PDSZ-t, hogy fejezze be az "akciózást", ha nem segítik, legalább ne akadályozzák a védekezést – jelentette ki a köznevelési államtitkár.

Közben délelőtt Orbán Vikor Facebook-oldalán jelentette be, hogy ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, a kórházak nem fognak tudni megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel. Ezért a megbetegedések számát csökkenteni kell, a maszkviselés pedig már Orbán belátása szerint sem lassítja eléggé önmagában a vírus terjedését. Ezért a járvány terjedését korlátozó intézkedéseket vezet be a kormány.

A PDSZ arra kéri a szülőket, ne küldjék óvodába, iskolába a gyereket, ha tehetik

Az igazgatók pedig igazolják a hiányzást. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) felhívást tett közzé a szülőkhöz. Abban azt írják: „Ne küldje óvodába, iskolába a gyermekét! Kérjék az óvodavezetőt, igazgatót, hogy igazolja a gyermekek hiányzását!" A PDSZ szerint amíg „a kormány nem csak szavakban, hanem tettek szintjén is el nem kötelezi magát az élet és az egészség védelme mellett, addig is lépéskényszerben vannak a szülők".

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?