Kásler Miklós megpörgetné a Szent László-programokat az iskoláknál

  • narancs.hu
  • 2020. február 11.

Belpol

Rendkívüli adatbekérést rendelt el a miniszter.

A kormány tavaly döntött egy Szent László királyhoz kapcsolódó programsorozat elindításáról, amit a jelek szerint egyfajta történelmi-vallási gigavállalkozásként képzeltek el - az elmúlt években több ilyen presztízs- és passion-projektre is sor került már, elég csak az '56-os emlékévre gondolnunk, melynek milliárdjaival azóta se sikerült elszámolni, ám a költségek még egy évvel az események után is növekedtek.

A hivatalos közlemény szerint a lovagkirályról elnevezett programsorozat célja, hogy "a vallási hagyományok ápolása révén szakrális köteléket létrehozó és a határokon átnyúló közösségi összetartozást" hozzanak létre, mindezt pedig tudományos, oktatási, turisztikai és infrastruktúrafejlesztési programmal képzelik el, a Magyarságkutató Központ és a Magyar Turisztikai Ügynökség bevonásával. A kormányhatározat szerint az esemény 2021 és 2023 között zajlana le, az előkészületeket pedig idén szeptember 30-ig kell végrehajtani.

A Klebelsberg Központ azonban máris körlevélben sürgeti az iskolákat: "rendkívüli adatbekérés" keretében azonnali tájékoztatást kérnek minden intézménytől, terveznek-e saját programot a Szent László királyhöz kötődő eseménysorozat során. A magyarázat szerint az esetleges párhuzamosságokat és átfedéseket szeretnék elkerülni, illetve tájékozódnának, hány iskolára számíthatnak majd. Ha egy intézmény nem tervez programot, azt is azonnal tudatnia kell a Központtal.

A körlevélből az is kiderült, hogy Kásler Miklós lett a Szent László lovagkirály-zarándokút programjának legfőbb felelőse - az azonban továbbra is rejtély, mire fel a nagy sietség, mikor még hónapok vannak hátra a határidőig.

Via 24.hu

Figyelmébe ajánljuk