Irodalmi tanszékek kérik az új NAT visszavonását

  • narancs.hu
  • 2020. február 11.

Belpol

"A kiadott tanterv nem segíti, hanem gátolja a tantárgy szakmai megújulását és az irodalmi kultúra fenntartását"

Nem csitulnak az új Nemzeti Alaptanterv körüli indulatok - míg a NAT elkészültében fontos szerepet játszó Takaró Mihály nagyon is elégedett saját munkájával, a magyartanárok és történelemtanárok is tiltakoznak ellene, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pedig online protest-akciót indított.

A botrány tovább gyűrűzik, most az állami egyetemek irodalomtudomány tanszékei és intézetei fogalmaztak meg tiltakozó nyilatkozatot, amit az Index tett közzé. "Egyre nehezebb elérni, hogy a diákok nagyobb terjedelmű, összetett szövegeket olvassanak, és azokat értelmezni is tudják. A magyartanításnak ezért különös figyelmet kell fordítania a diákok olvasási érdeklődésének felkeltésére, képességeik fejlesztésére, az irodalmi hagyományok és a kortárs kultúra közötti közvetítésre. A most kiadott NAT tartalmi rendelkezései nem segítik a tanárokat ebben a feladatban." - áll a közleményben.

Az írás további részében kifogásolják

  • a központilag meghatározott törzsanyag mennyiségét és az órák számát;
  • az új tanterv központi elemének és kizárólagosnak számító kronológiai rendezőelvet;
  • azokat a megfogalmazásokat, amelyek az írókat és az irodalmi alkotásokat a közvetlen erkölcsi nevelés és világnézeti meggyőzés eszközeként tüntetik fel;
  • az esetlegességet és szakmai szempontok figyelmen kívül hagyását a kötelező szerzők és művek kiválasztásakor.

 

"A magyartanárok képzéséért felelős intézmények nevében kérjük Magyarország kormányát, hogy vonja vissza a NAT rendelkezéseit a magyar nyelv és irodalom tantárgyról, mert a kiadott tanterv nem segíti, hanem gátolja a tantárgy szakmai megújulását és az irodalmi kultúra fenntartását." - záródik a közlemény, melynek egyszerűbb felsorolni az alá nem íróit, mint az aláíróit: nem csatlakozott a Szegedi Tudományegyetem, és a Debreceni Egyetem Irodalom- és Kultúratudományi Intézete sem, ám utóbbi az oktatói igen.

A teljes nyilatkozat és az aláírók névsora az Indexen olvasható.

Figyelmébe ajánljuk