Léptek a kaszinók, de nem álltak le teljesen

Belpol

Az élőjátéknak kampó, de még így is több százan betérnek.

„Csak 7 órától 15 óráig tartunk nyitva, mint bármely más vendéglátóipari egység. Korábban úgy volt, hogy a Tropicana 15 órától 23 óráig lesz nyitva, de Gulyás Gergely sajtótájékoztatója után úgy döntöttek, hogy ők is csak háromig maradnak nyitva” – mondja forrásunk, aki az egyik fővárosi kaszinó beosztottjaként dolgozik.

Ahogyan arról elsőként a Narancs.hu beszámolt, a magyarországi kaszinók csak minimális intézkedéseket vezettek be, alig korlátozták az emberek belépését, így napi szinten 4-6 ezren játszottak a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet ellenére.

A milliárdos haverok kaszinói bezzeg nem állnak le

Egy fővárosi kaszinóban dolgozó olvasónk arról számolt be nekünk, hogy napi 4-6 ezren is megfordulnak náluk, köztük számos külföldi. „Természetesen ki is gondolhatná azt, hogy a kaszinót szórakoztató egységként kezelik, amikor kormányközeli tulaji kör van a háttérben?

A kérdés felmerült a múlt heti kormányinfón is, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig azt mondta, megvizsgálják a területet, ugyanis nem látja indokoltnak a kaszinók működését.

Forrásunktól úgy tudjuk, hogy a kaszinóban, ahol dolgozik, már nincs élőjáték, csak a játékgépek működnek. A beosztottaknak szereztek kesztyűt és varrt maszkokat is, továbbá a vendégszám 50 - 100 fő között mozog kaszinóként, de ez egyszerre nem lépi túl a 15 - 21 embert, ami egyébként járványhelyzetben még így is elég magasnak mondható.

A belépőknek ki kell tölteni egy kérdőívet, amelyben választ kell adniuk arra, hogy vannak-e panaszaik, vagy jártak-e valamelyik erősen fertőzött országban az elmúlt 15 napban: ha bármelyik kérdésre igen a válasz, akkor nem mehetnek be.

Szigorítások

Az öt fővárosi kaszinót magába foglaló Las Vegas Casino weboldalán valóban arról tájékoztatnak, hogy csak háromig vannak nyitva, és az élőjáték szünetel. A kormányközeli vállalkozóhoz, Garancsi Istánhoz köthető soproni kaszinó is csak délutánig látogatható.

A Borkai-botrányban érintett Rákosfalvy Zoltánhoz köthető győri kaszinó az élőjáték szüneteltetéséről tájékoztat, valamint két előre meghirdetett rendezvény elhalasztásáról, arról viszont viszont nem, hogy korlátozott nyitva tartással működnének. Pécsen hasonló a helyzet, a debreceni és a nyíregyházi kaszinó oldalán azonban nem találni a koronavírus miatti járványhelyzettel kapcsolatos tájékoztatás, csak az feltűnő, hogy márciusi rendezvények nincsenek meghirdetve.

Betegek?

Megkerestük a koronavírus-járvány megfékezéséért felelős operatív törzset (ot): arról érdeklődtünk, hogy tudnak-e olyan betegről, aki kaszinóban fertőződött meg. Az ot a betegjogi törvényre hivatkozva nem adott információkat a betegekről.

Felmerül ugyanakkor még egy kérdés a kaszinó nyitva tartásánál: forrásunk arra emlékeztetett, hogy mivel a kaszinók állami koncesszió alapján működnek, ha úgy döntenek, hogy nem tartanak nyitva tovább, az koncessziószegésnek minősül; azaz szerinte a kormánynak kell elrendelnie a bezárásukat.

Ez ügyben megkerestük a Miniszterelnökséget, de egyelőre nem kaptunk választ. Amint ez megtörténik, frissítjük cikkünket.

Figyelmébe ajánljuk