Színjáték a felhatalmazási törvény körül: az ellenzék szerint a Fidesz célja a megosztottság fenntartása

Belpol

Elmentek a falig, de a kormánypártok nem akartak megállapodást.

A csütörtökön megjelenő nyomtatott Magyar Narancsban a kormány Parlament előtt lévő felhatalmazási törvényéről és az ellenzék koronavírus-járvány alatti lehetőségeiről olvashatnak hosszabb összeállítást. Néhány részlet a cikkből:

Gondosan megkoreografált színjátékba illeszkedett az, ami a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény hétfői szavazásán történt a parlamentben. Orbán Viktor szándékosan állított elő olyan helyzetet, amelyben úgy tűnt, a fideszes kétharmad mellett is tétje van az ellenzéki voksoknak – négyötödös többség kellett volna ahhoz, hogy a felhatalmazási törvénynek is nevezett javaslatot a házszabálytól való eltéréssel már ezen a héten elfogadják. A miniszterelnöknek tudnia kellett, hogy az ellenzéki képviselők józan ésszel nem támogathatják az eléjük tett szöveget; a törvény biankó felhatalmazást adna a kormánynak, deklarálva, hogy az Országgyűlés a veszélyhelyzetben eddig meghozott és a jövőben meghozandó valamennyi kormányrendelet meghosszabbításához hozzájárul, időbeli korlát nélkül. (...)

false

 

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Pedig a koronavírus elleni védekezés számos kérdésében el lehetett volna érni az egységet. Ha a kormány egyszerűen csak beterjeszti a veszélyhelyzet március 11-i kihirdetése óta alkotott rendeleteit – például a hitelfizetési moratóriumról vagy az üzletek nyitvatartásának korlátozásáról szólót –, az ellenzék minden bizonnyal belement volna a meghosszabbításukba, hiszen jellemzően nem a meghozott, hanem az elmaradt intézkedések miatt bírálják a kormányt. De még a jövőre vonatkozó felhatalmazásról is konstruktívnak mondható tárgyalások folytak, időbeli korláttal és egyéb garanciákkal az ellenzék ezt a törvényjavaslatot is támogatta volna. „Kizárólag politikai oka van annak, hogy nem lett megállapodás. Minden lehetséges gesztust megtettünk, de a kormány a megosztottság fenntartására törekedett” – mondja Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke.

A Magyar Narancs március 26-i lapszámából kiderül, milyen hétpárti egyeztetések előzték meg a törvényjavaslat benyújtását, és hogy milyen stratégiát választottak az ellenzéki pártok a járvány idejére.

Továbbra se érje be a napi hírek özönével, pillantson mögéjük! Vegye a lapot, a Magyar Narancsot!

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Figyelmébe ajánljuk