Kemény levelet írt Ádernek MTA-ügyben az Agy-díjas kutató – 50 év alatt ilyet még nem tapasztalt

  • narancs.hu
  • 2019. július 26.

Belpol

Somogyi Pétert megdöbbentette, hogy az államfő aláírta a tudomány politikai felügyeletéről szóló törvényt.

Nyílt levelet írt Áder János köztársasági elnöknek Somogyi Péter Agy-díjas kutató, az MTA rendes tagja. A levelet a 168 óra közölte.

Somogyi megdöbbenéssel fogadta, hogy az államfő "aláírta a tudomány politikai felügyeletéről szóló törvényt, és ezzel személyes felelősséget vállalt Magyarország tudományos fejlődésének visszavetésében."

Pedig 2016-ban Áder még hivatalában fogadta Somogyit és tudóstársait, akik akkor úgy érezték, a köztársasági elnök érti a tudomány fontosságát.

"A törvény tartalma és főleg a módszerek, amelyeket a kormány alkalmazott az értelmiség fenyegetésére és megalázására, hosszú időre visszavetik az ország fejlődését és súlyosbítják elmaradásunkat a fejlett világtól. A magyar tudományban és a fiatal tudósok képzésében folytatott mintegy 50 éves munkásságom alatt még nem tapasztaltam, hogy a kormánynak az intézkedései ennyire negatív véleményt váltottak volna ki szerte a világon" - írja Somogyi a törvényről, amellyel leválasztották az MTA-ról kutatóhálózatát.

Levelét így zárja: "Szomorúan látom azt is, hogy az ország felelős vezetői szemében nincs hely a tanult, önálló véleményt formáló embereknek Magyarországon. A kormány fél az értelmiségtől, mint azt az oktatás, az egészségügy és most már a tudomány helyzete is mutatja. Önnek viszont nincs mitől félnie, így viszont a felelőssége országunk jövőjéért és a törvény aláírásának következményeiért óriási."

Figyelmébe ajánljuk