Két éve megvan az MR-készülék, de nem lehet bekapcsolni

  • narancs.hu
  • 2021. október 14.

Belpol

A budapesti Szent János Kórházban egy kulcsra zárt teremben őrzik.

2019-ben a budapesti Szent János Kórház MR- és érfestő (DSA) készüléket kapott az Egészséges Budapest Program keretében, a két berendezés ára megközelíti az egymilliárd forintot. Még egyiket sem üzemelték be – írja a HVG.

 

A portál forrása szerint „fizikailag ott van a gép egy kulcsra zárt teremben, de a Jánosban a fekvőbetegeket a mai napig más intézményekbe kell átszállítani a szükséges MRI-vizsgálatokra. Az is előfordult már, hogy a kerületi szakorvostól kapott beutalóval érkezett a páciens az intézménybe, de csak a helyszínen tudta meg, hogy feleslegesen próbálnak időpontot kérni”.

A 774 ágyas Szent János Kórház évente átlagosan 50 ezer fekvőbetegek lát el. Közülük azokat, akiknek MR-vizsgálatra kell menniük, abba az intézménybe viszik át, ahol a központi ágynyilvántartó szerint akkor épp meg tudják oldani a feladatot.

A késlekedés oka, hogy az MR-készüléknek ahhoz, hogy üzembe tudják helyezni, speciálisan szigetelt helyiségre, a hűtéshez pedig klímagépházra is szüksége van. A kórházban ehhez elkezdték a felújítást, de három hónap múlva le kellett állni a munkával, mert elektromos és fűtési vezetékeket találtak, amelyeket ki kellett volna váltani, de erre nem volt lehetőség a kórház működése miatt. Új megoldást kellett keresni, ami meg is lett, és az építkezés azóta befejeződött. Most a gép működéséhez szükséges kiegészítő eszközöket kell beszerezni a kórház tájékoztatása szerint.

A portál úgy tudja, hogy közben más probléma is adódott a géppel, ez a szurravezető mágnes hűtésére használt hélium szintjével függ össze. A gép kezelésére kiképzett emberek egy része pedig közben megunta a várakozást, máshol keresett munkát.

Azt egyelőre nem tudja megmondani senki, mikor tudják beüzemelni az MR-készüléket.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk