Kétmilliárd forint jut minden nappali tagozatos diákra a tokaji egyetem gigatámogatásából

  • narancs.hu
  • 2023. június 15.

Belpol

Az alapítás után nem sokkal 75,5 milliárd forintot kapott az államtól az egyetemet fenntartó vagyonkezelő alapítvány.

Alig fél évvel Tokaj-Hegyalja Egyetemet alapítása után valóságos pénzeső zúdult az intézményre: egy összegben 75,5 milliárd forintot kapott az államtól az egyetemet fenntartó vagyonkezelő alapítvány –írj a 24.hu.

A 2021–2022 fordulóján megítélt pénzt az éves beszámolók alapján túlnyomórészt éven túli lejáratú állampapírban, illetve diszkont kincstárjegyben tartja a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány, amelynek vezetője akkoriban az egyetem "modellváltását" korábban kormánybiztosként levezénylő Stumpf István volt. Stumpf István, aki az első Orbán-kormányban kancelláriaminiszter volt, 2010 után pedig alkotmánybíróként szolgált, múlt héten váratlanul lemondott kuratóriumi elnöki posztjáról, amit azzal indokolt, hogy a rektorválasztáson a kuratórium többsége leszavazta a jelöltjét.

Hogy pontosan mire kapta az alapítvány a gigatámogatást, nem egészen világos. A 24.hu által kikért alapító okirat szerint a 75,5 milliárd forintos juttatást a vagyon növeléseként adta az alapító, azaz a kormány, „az alapítvány céljainak megvalósítása érdekében”. Az alapítvány céljai azonban annyira tágan vannak megfogalmazva, hogy a lap szerint kis túlzással szinte bármire lehet fordítani a pénzt.

A múlt héten leadott éves beszámoló szerint 2022 végén 58,6 milliárd forintnyi államkötvénnyel és 7,7 milliárd forintnyi diszkont kincstárjeggyel rendelkezett az egyetemi alapítvány, 9 milliárd forintot pedig maradvány vagyonjuttatásként tüntettek fel, amikor a 75,5 milliárd forint sorsát részletezték. Ez azt jelenti, hogy az állam növelte az adósságát egy alapítványi egyetem kedvéért, amely a pénzzel egy év elteltével sem csinált semmit. Persze a jelenlegi kamatkörnyezetben az állampapírok szépen fialtak az alapítványnak: a tavaly év végi kimutatásban 4,3 milliárd forint bevétel szerepelt ezen a címen. 

Az egyetem tájékoztatója szerint 2022 elején, vagyis a 75,5 milliárd forintos vagyonjuttatás után nem sokkal, 38 nappali tagozatos tanulójuk volt (215 levelezős hallgató mellett), és 43 státuszban levő oktatóról adtak számot.

Ennek megfelelően, ha a pénzt a tanári kar tagjai között osztják szét, nagyjából kétmilliárd forint jutott volna minden oktatónak, és miután a döntés idején a nappali tagozatos diákok száma nem érte el negyvenet, ugyancsak kétmilliárd esik minden hallgatóra.

Ehhez képest az ELTE, mint a legnagyobb állami egyetem 2022-ben 62 milliárd forintos költségvetési támogatást kapott, amiből 35 ezer hallgató oktatását kellett menedzselnie. 

(Címlapképünkön: Stumpf István beszédet mond a Tokaj-Hegyalja Egyetem és a Tokaj-hegyaljai települések önkormányzatai közötti együttműködéseket rögzítő keretmegállapodások ünnepélyes aláíró eseményén Sárospatakon 2022. január 25-én. Forrás: MTI/Vajda János)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk