Kettő helyett négy évre nevezhetik ki a jövőben a kormánybiztosokat

  • narancs.hu
  • 2022. május 13.

Belpol

Eddig két évre szóltak a mandátumok, bár általában meghosszabbíthatták újabb kettőre.

Salátatörvényben egy tollvonással megduplázza a kormánybiztosok maximális mandátumának hosszát a parlamentnek a kormánynévsor közzététele után benyújtott, a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényhez kapcsolódó módosítójavaslat-csomagban a kormány – vette észre a hvg.hu.

Eddig a törvény szerint meghatározott időre, de legfeljebb két évre szólt a kormánybiztosok megbízatása. Ezt módosítaná most a kormány úgy, hogy a kinevezés rögtön “legfeljebb négy évre” is szólhat. Mindez technikai könnyítésként értékelendő, mivel gyakran előfordult, hogy két év után automatikusan hosszabbítottak újabb két évre a kinevezéseket.

A jelenleg ügyvezető kormányként működő kabinet mellett a hivatalos kormányzati lista szerint 27 kormánybiztos működik, de ez valójában 22 személyt jelent, hisz' Palkovics László egyszerre öt, míg Navracsics Tibor egyszerre két kormánybiztos.

A kormánybiztosi államtitkári rangú és fizetésű pozíció, havi bruttó 1,75 millió forintos keresettel, de többen is kevesebbért, vagy akár ingyen dolgoznak – írja a lap.

(hvg.hu)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Nem az a kérdés, hogy magyar-e a Nobel-díj

Szabad büszkének lenni és magyarnak nevezni a két Nobel-díjat, de közben ne felejtsük el, hogy az elmúlt tizenhárom év önkényes kormányzása nem teremtett kiszámíthatóbb körülményeket az egyetemeken. Márpedig a hosszútávú, eredményes kutatómunka feltétele a kiszámíthatóság lenne.