Miskolc

Ki akarja űzni az avasiakat a polgármester

  • narancs.hu
  • 2012. október 18.

Belpol

Ha a tévékamerák elvonulnak, utána a tüntetők is el fognak vonulni, kitakarítjuk utánuk a várost, és természetesen a fészekrakók kitakarítása is folytatódni fog a jövőben. (Műsorvezető:) Már úgy érti, hogy kitakarítják, hogy ami szemét esetleg keletkezik, azt takarítják el, ugye? Természetesen igen.

Miskolcon tegnap délután rasszista gyűlöletrendezvényt tartott a szélsőjobb. A rendezvény legütősebb mondatát a Jobbik egy helyi prominense mondta, aki felindultan ígérte meg az egybegyűlt, nagyjából ezer szimpatizánsnak, hogy ha a párt kerül hatalomra, akkor befejezi a sétálóutcát. Igen, így készüljön mindenki. És azon a sétálóutcán nem cigány gyerekek fognak korzózni, mert a magyar sétálóutca magyar gyerekeknek készül, azon magyar gyerekek sétálgatnak majd, mert eljön a magyar óra – vagy valami hasonló. A tömeg lelkesen ünnepelt. (A demonstrációról szóló publicisztikánkat itt olvashatja.)

A nap legfontosabb beszéde viszont kétségtelenül Kriza Ákos polgármester száját hagyta el, még úgy reggel fél hét tájban. Az M1 Ma reggel című műsorában Kriza Ákos Fábián Barna műsorvezető alákérdezései segítségével és a köztévé vizuális támogatásával bevezette a nézőt a legújabb cigányellenes metafora, a „fészekrakó” szemantikájába. (Miközben a telefonon nyilatkozó Krizát lehetett hallani, a vágóképeken csak lelakott, tönkretett lakótelepi lakásokról mutattak belső és külső képeket. Kitépett konnektor, széttört mosdó, ételmaradék a szoba sarkában,  csikkekkel teli ablakpárkány, leszakadt hinta – hogy ne csak értsük, érezzük is, miről van szó.)

Egy nagy rakás

A Fészekrakó program használt ingatlanok vásárlásához biztosított jelentős állami támogatást 2005-től. Ezt a lehetőséget használta ki egy ügyvédi iroda köré szerveződött csoport, amely zömmel cigány családokat segített hamis papírokkal az Avas lakótelepen lévő panellakások tulajdonjogához. A most folyó büntetőügy vádirata szerint 132 ingatlanhoz jutottak hozzá olyanok, akik valótlan tartalmú munkáltatói igazolást mutattak be, így sem a felvett hitelt, sem a rezsit nem tudták fizetni. A vásárlóknak csupán a gyermekek után járó szociálpolitikai támogatás jelentette az önrészt. A lakásokra az OTP-től vettek fel 25 év futamidejű kölcsönt a fiktív papírokkal, majd a hitelt nem vagy csak rövid ideig törlesztették. Az elsőrendű vádlott egy ügyvéd, de a 278 vádlott között van az OTP egy tisztviselője, az értékbecslő és az a személy is, aki a fiktív munkahelyi igazolásokat adta ki. A vádirat szerint az OTP-t 750 millió, az államot 170 millió forint kár érte. Fontos megjegyezni, hogy nem minden Fészekrakó-konstrukcióban történő ingatlanvásárlás volt része a kiterjedt csalássorozatnak.

Kriza Ákos: Jelentősen javult a helyzet. A miskolciak is elmondták, hogy biztonságosabb a város, több hatósági személyt látnak az utcán, a fészekrakók – amire a visszahivatkozás a Jobbik szempontjából történik – 20 százaléka már elhagyta a várost. Mindegyiket név szerint, lakás szerint ismerjük, a maradék nyolcvan százalék is el fogja hagyni... (Itt néhány mondat következik a politikai haszonlesőkről, akiknek érdekük fenntartani ezt az állapotot.)

Műsorvezető: Polgármester úr, a Jobbik azt mondja, hogy a Fészekrakó program problémás pontjaira szeretné felhívni a figyelmet, mert állítása szerint nagyon sok olyan család, főleg roma családok költöztek be az Avas lakótelepre, akik nemhogy nem fizetik a költségeket, hanem képtelenek együtt élni a többi lakóval.

KÁ: Én ezzel teljesen egyetértek, de most az embereknek a jogos indulataira apellálva szeretnék még jobban szítani az indulatokat. Mi ezt tudjuk, és éppen ezért meg is tesszük azokat a lépéseket. Növeltük a közterület-felügyelők számát, a rendőrjárőrök számát, lovas mezőőröket állítottunk be a külterületekre, hatósági ellenőrzéseket tartunk ezeknél a családoknál. Amik kicsit temperálták a folyamatot, de tudjuk, hogy még van tennivalónk, hát 80 százalékuk még itt van, ezeket el kell távolítani ezekből a lakásokból, ahol most élnek, mert tényleg képtelenek a közösségi együttlétnek a normáit betartani. És éppen ezért ez a folyamat még nem zárult le.

Mv: Polgármester úr, az a 80 százalék, az konkrétan hány családot jelent?

KÁ: Pontosan 215 családot jelent ebben a pillanatban…

(Ezután a szocialista párttól származó javaslatot idézett a műsorvezető, hogy az állam vegye meg ezeket a lakásokat. Erre Kriza elutasító választ adott. Ezt követően a demonstráció rendjének biztosításáról kérdezte a riporter.)

KÁ: ...Ha a tévékamerák elvonulnak, utána a tüntetők is el fognak vonulni, kitakarítjuk utánuk a várost, és természetesen a fészekrakók kitakarítása is folytatódni fog a jövőben.

Mv: Már úgy érti, hogy kitakarítják, hogy ami szemét esetleg keletkezik, azt takarítják el, ugye?

KÁ: Természetesen igen.

Mv: Jaj, nehogy félreértés essék, és akkor valakinek problémája lesz ebből.

KÁ: Természetesen.

Mellette a sajtósa


Mellette a sajtósa

 

 

Kriza Ákos tegnap délután sajtótájékoztatót tartott a demonstrációkkal kapcsolatban. Megpróbáltuk őt szembesíteni állításával, de ő azt mondta: „Egyetlenegy kisebbséget nem provokáltam.”

Figyelmébe ajánljuk