Ki kell adnia az NGM-nek, milyen információkkal rendelkezett az Elios-ügyről

  • narancs.hu
  • 2018. február 21.

Belpol

Legalábbis a bíróság ezt mondta ki első fokon.

Szakács László MSZP-s képviselő a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) akart válaszokat kapni az Elios-üggyel kapcsolatban, és arról is érdeklődött, milyen egyéb, Magyarországot érintő OLAF-vizsgálatok zajlanak. Ezért a politikus közérdekű adatigénylést nyújtott be az alábbiak szerint:

 

  • Milyen információkkal rendelkezett és mióta a Nemzetgazdasági Minisztérium például az Elios Innovatív Zrt. ügyéről?
  • Milyen más, Magyarországot érintő OLAF-vizsgálatok vannak folyamatban?
  • Milyen intézkedéseket tett a kormány az érintett ügyekben?

 

Szakács azokat az összefoglalókat is kikérte, amiket az OLAF magyarországi koordinációs irodája készített évről évre 2007 és 2017 februárja között.

A tárca azonban arra hivatkozott, döntés-előkészítő adatok szerepelnek ezekben, így nem adhatja ki a papírokat. Szakács ezért perre ment – számolt be az esetről a Népszava –, amelyben a bíróság most első fokon úgy ítélt, a minisztériumnak ki kell adnia a kért adatokat.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.