Egységes álláspontot képvisel az unió az ENSZ migrációs vitájában, de Magyarország kimarad belőle

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. február 21.

Belpol

Ettől függetlenül az egész EU véleményeként mutatták be a kormánynak nem tetsző gondolatokat.

Kedden az ENSZ New York-i székházában kiderült, hogy a migráció megállítása és megszervezése a tét a globális migrációs csomagról szóló kormányközi vitasorozatban – mondta Szijjártó Péter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

A tárcavezető ismertette, hogy a kedden kezdődött vitasorozat négy kormányközi fordulóból áll, ezt követően az év végén születhet döntés a globális migrációs csomagról.

Szijjártó Péter kijelentette: az ENSZ tagállamainak döntő többsége a migráció kibocsátó vagy tranzitországa, ezért annak megszervezésében érdekelt, és a csomag elfogadását szorgalmazza. Velük szemben Magyarország a migráció megállítását sürgeti – tette hozzá.

Sajnálatosnak nevezte egyúttal, hogy az EU az ENSZ-ben is a migráció megszervezését képviseli, és erre alapozva akart közös uniós álláspontot elfogadtatni a keddi vitát megelőzően. Utóbbit Magyarország megvétózta, ennek ellenére – példátlan módon – mégis az EU egységes álláspontjaként mutatták be, és meg akarták akadályozni azt is, hogy a magyar álláspont elhangozhasson – közölte.

Ismertette, hogy az ENSZ elé kerülő magyar javaslat szerint a migráció nem tekinthető kedvező folyamatnak, megállítható és meg is kell állítani, Magyarország pedig nem ért egyet a migrációs útvonalak kialakításával és a határvédelem lebontásával, a határok átjárhatóságával. A migrációs csomaghoz kapcsolódó magyar javaslat nem ért egyet azzal, hogy a migráció alapvető emberi jog, ráadásul növeli a terrorveszélyt és aláássa a biztonságot – tette hozzá.

A következő vitaforduló március 12-én lesz – közölte.

Szijjártó arra is reagált, hogy egy kiszivárgott német javaslat szerint a következő uniós költségvetési ciklusban – 2020 után – a jogállamiság tiszteletben tartásához és a közös menekültügyi politikában való részvételhez kötnék az EU-s támogatások folyósítását.

Ha az unió elfogadja Merkel javaslatát, Magyarország igencsak rosszul járhat

Vagy hirtelen megváltozik a jogállamisághoz és a menekültekhez való viszonya.

Szijjártó Péter elmondta: Magyarország nem fogadja el, hogy politikai feltételekhez kössék az uniós szerződések alapján járó támogatásokat, hiszen – mint mondta – Magyarország a támogatásokért cserébe megnyitotta piacát a nyugati cégek előtt, amelyek ezzel haszonra tettek szert, és annak jelentős részét ki is vitték az országból. A kohéziós alapok nem nagylelkű felajánlások, hanem szerződés alapján járó támogatások, amelyeknek nagy része ráadásul visszaáramlik a nettó befizetőkhöz – hangsúlyozta.

Neked ajánljuk