Kiállt az Országos Bírói Tanács egy bíró mellett, akit betámadott a kormánymédia

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 17.

Belpol

Mint írják, egy bíró személyét ért propagandisztikus támadásnak egy modern, európai jogállamban nincs helye.

„Az Országos Bírói Tanács a leghatározottabban visszautasít minden olyan, a magyar sajtóban megjelent állítást, miszerint bármely hivatalban lévő magyar bíró valaha is bármilyen »terror« bírája lett volna, vagy a politikai paletta bármely szereplőjéhez lenne köthető” – olvasható a testület szerda reggel megjelent nyilatkozatában.

A közleményben az OBT Vasvári Csaba, a Fővárosi Törvényszék bírája, egyben szóvivőjük mellett áll ki, aki a brit Observernek korábban arról beszélt: ő és kollégái is évek óta tapasztalnak „külső és belső” nyomásgyakorlást, amely minden oldalról érkezik.

Ennek nyomán a kormányközeli Magyar Nemzet arról írt lejárató cikket, hogy Vasvári „ismét a kormányt támadta”. Ebben az is olvasható, hogy „a jogász Wikipédia-oldaláról azonban eltűnt egy szövegrész, amely segítene kontextusba helyezni Vasvári Csaba évek óta folytatott kormányellenes agitálását: a 2006-os szerepvállalása a gyurcsányi terrorban”.

Az OBT erre reagált most közleményében:

Egy bíró személyét ért propagandisztikus támadásnak egy modern, európai jogállamban nincs helye! A bírósági igazgatással kapcsolatban megfogalmazott bírói kritika vagy vélemény nem minősíthető az ország elleni támadásnak, az a bírákat is megillető vélemény-nyilvánítási szabadság része.

A nyilatkozatban felidézték a Vasvári által megfogalmazott kiritikákat, és hozzátették: már egy korábbi nyilatkozatukban is kifejtették, hogy a magyar bírói karra az utóbbi években egyre erősödő nyomás nehezedik.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk