NEAK: "A betegek megnyugodhatnak, nem lesz brutális gyógyszeráremelés"

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 17.

Belpol

A vérhigítók kapcsán merült fel a napokban, hogy emelkednek az árak, de a NEAK közölte, hogy a piac 99 százalékát lefedő termékeknek változatlan marad a térítési díja.

A Nemzeti Egészságbiztosítási Alapkezelő közleményben reagált arra a napi.hu-n megjelenő hírre, miszerint "brutális gyógyszeráremelés jöhet októbertől”.

A NEAK kijelentette: "minden alapot nélkülöz az az indokolatlan pánikkeltés, amely „kattintásvadász” állításokkal arra törekszik, hogy a betegeket félrevezesse és elrettentse". 

A NEAK kfejti, hoyg mindössze arról van szó, hogy a szervezet jogszabályban előírt feladata, hogy félévente felülvizsgálja, hogy a szakmailag egymással helyettesíthető gyógyszerkészítmények esetén ne fordulhasson elő, hogy egy termékért magasabb támogatási összeget fizet a biztosító, mint az azzal szakmailag helyettesíthető másik termékért. A csoportok kialakítása az illetékes orvosszakma bevonásával történik, így a termékek besorolása minden esetben megalapozott, és amennyiben ez orvos szakmailag indokolt, módosításra kerül a besorolás. Így történt ez most is az LMWH-készítményeknél - szögezik le.

Az LMWH rövidítés a kis molekulasúlyú heparin készítményeket takarja; ezek azok, amelyeket a köznyelvben vérhígítóként vagy vérrögképződés-gátlóként ismerünk. Mivel a csoport kiemelt jelentőségű, ezért az erre vonatkozó információkat tartalmazó táblázatot a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő külön is közzéteszi weboldalán. Ebből kiderül, hogy

a jelenlegi helyzet alapján a minimális piaci részesedéssel rendelkező termékek térítési díjai emelkednek, de nem 450, csupán 5-10 százalékkal.

Mivel ez a drágább termék, az eljárás során a cég 2022. augusztus 20-ig árcsökkentést nyújthat be, és úgy nem változik a térítési díj - teszik hozzá.

Emellett felhívják a figyelmet arra, hogy a piac 99 százalékát lefedő termékeknek a jelenlegi helyzet alapján is változatlan marad a térítési díja.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk