Ismét megszólalt a kormány klímaügyben és Paks jutott eszébe

  • narancs.hu
  • 2019. december 12.

Belpol

A kormány folyamatosan ködösít Paks2-ről, de a direktíva egyértelmű.

A paksi atomerőmű nélkül nem teljesíthetők a klímavédelmi célok és nem biztosítható Magyarország biztonságos áramellátása – mondta Süli János, a paksi beruházásért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön Budapesten

A miniszter kijelentését számokkal is alátámasztotta, mint mondta a két új paksi blokk működése évente 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátását teszi majd elkerülhetővé.

A miniszter felidézte, hogy a múlt héten ismét megdőlt a hazai áramfogyasztási rekord, a rendszerterhelési csúcs 7105 megawatt volt. Az új csúcsérték 179 megawattal meghaladta az eddigi történelmi rekordot, az idén januárban mért 6926 megawattot.
Az ország számára szükséges villamos energia 35 százalékát importból kell biztosítani - hívta fel a figyelmet.

Süli János hangsúlyozta, hogy a folyamatosan növekvő energiaigény miatt is szükség van az új paksi blokkok megépítésére, amelyek megfizethető, megbízható, tiszta energiát tudnak előállítani.
Az atomerőművek klímabarát létesítmények, nem bocsátanak ki üvegházhatású gázokat, ugyanakkor az időjárástól függetlenül is biztonságosan termelnek áramot – fejtette ki a miniszter.

A miniszter emlékeztetett az Európai Parlament múlt héten elfogadott határozatára is, amely elismeri a nukleáris energia, mint karbonmentes forrás szerepét a globális felmelegedés elleni küzdelemben.

A héten megjelent friss Magyar Narancsban (2019/50. lapszám Drága blöff - Paks2 és a magyar klímapolitika) olvashatják Perger András a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány felelősének publicisztikáját.

Perger azt írja: "...a klímapolitikai érvelés tarthatatlanságát Paks 2 eddigi története remekül illusztrálja. Az atomenergia alkalmatlan arra, hogy gyorsan és költséghatékonyan csökkentsük a kibocsátásainkat. Ezek a projektek mindig drágák és lassúak, így a klímahatásuk nehezen kalkulálható. Azaz az atomerőművekkel kevés széndioxid-megtakarítás érhető el, s az is csak sokára, más megoldások (energiahatékonysági és -takarékossági beruházások, megújulók) nagyságrendekkel idő- és költséghatékonyabbak, költségük és beruházási idejük jól tervezhető, a velük elérhető kibocsátás-csökkentés megbízhatóan kiszámítható, előre jelezhető."

E heti lapunkat keresse az újságárusoknál, részletes tartalomjegyzék itt:

Archívum

Paks 2 építése késik. Ez nem újdonság, előre tudható volt, hogy itt is úgy lesz, ahogy általában az atomerőmű-építkezéseknél és az előkészítetlen állami gigaprojekteknél. A manapság előtérbe került cinikus klímapolitikai érvelést és az eddigi csúszások miatt elvesztett idő behozására tett kísérleteket azonban érdemes alaposabban megvizsgálni.

Figyelmébe ajánljuk