„Kirekesztőből kirekesztett lettem” – Interjú Szegedi Csanáddal

szerző
narancs.hu
publikálva
2013. júl. 03., 18:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A volt Jobbik-alelnökkel szélsőjobbos múltjáról és zsidó származásáról beszélgettünk. Ízelítő a holnap megjelenő Narancs-interjúból.

Szegedi Csanád zsidó származásának napvilágra kerülése óta most nyilatkozott a sajtónak először új életéről, hitéről és szélsőjobboldali múltjának teljes felszámolásáról – Vári György interjúját a holnap megjelenő Magyar Narancsban olvashatja.

Ebben a korábbi jobbikos politikus beszél arról az útról, ami őt a szélsőjobboldali pártba vitte. „Visszagondolva, világosnak tűnik, hogy a zsidósággal kapcsolatos ellenérzésekre való hajlamot Csurka írásai alapozták meg nálam. Hozzátenném, hogy sokkal több embernek van zsidó vagy roma felmenője a Jobbikon belül, mint gondolnánk.”

false

 

Fotó: Lengyel Zsolt

Miután szembesült saját zsidó származásával, Szegedi Csanád lassan kezdte átalakítani addigi világnézetét. „A saját történetem megtapasztalása persze azt is megtanította velem, hogy mennyire abszurd embereket a származásuk alapján megítélni.”

A Jobbikból kilépett politikus beszélt arról is, hogy a pártban hogyan fogadták a vele történteket: neki „kellett volna lenni a párt díszzsidajának”, legalábbis vezetői szinten így gondolták. Ebbe azonban Szegedi nem ment bele, és helyette komolyan elkezdett foglalkozni a zsidó hagyományokkal, miközben régi emberi kapcsolatai szinte mind megszakadtak. „Most már tudom, hogy vannak olyanok, akiknek életükben kell újjászületniük. Én ezen a folyamaton megyek most keresztül, annak minden vajúdásával együtt. Valamilyen katarzis mindig szükséges az ember életében, hogy gyökeresen megváltozzon. Ez a legtöbb embernél valami nagy betegség szokott lenni, nálam a zsidóságom, ebben szerencsés vagyok.”


Az interjút teljes terjedelmében a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatja.

szerző
narancs.hu
publikálva
2013. júl. 03., 18:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6
  Corralito
  2013. július 04., csütörtök 23:05
  Nem lehet tudni, hogy ezek a magyar jobboldaliak akkor gusztustalanabbak-e mikor gyülölködő fenevadakként ölnék a zsidókat, vagy mikor megtérőt játszanak bűnbánattal.
 2. 5
  hakohen
  2013. július 04., csütörtök 23:00
  Nahát, ideszabadultak a kurucinfós trollok? Ez azért eddig nem nagyon volt a MaNcsra jellemző.

  Azt persze gyakran látjuk, hogy tömegesen vannak, akiknek elég egy-két vezérszó, és máris osztják az észt és mondják a tutit. Tkp. az a baj velük, hogy el sem olvassák, amihez hozzászólnak - amint jelen esetben is. Bocs, hozzátrollkodnak. (És akár kifordított kurucinfósok is lehetnek.)
 3. 4
  Agressor
  2013. július 04., csütörtök 17:03
  Arról is fog beszélni ez a véglény, hogy azért rakták ki a Jobbikból, mert EU-s pénzekkel akart visszaélni?? Erről gyakran megfeledkezik. Nem ő lépett ki a Jobbikból, hanem korrupció miatt kirakták, és vissza akarták léptetni...

  Ő lett volna a Jobbik díszzsidaja? Igen. Vona úgy volt vele, hogy őt nem érdekli a származása, és legalább majd a közvélemény is belátja, hogy nem antiszemiták. Ezt valóban lehet "díszzsidajozás"-ként kommunikálni, de ettől még teljesen érthető és szimpatikus hozzáállás.
  Ha Csanádról nem derül ki, hogy csaló, akkor a mai napig a Jobbik tagja lehetne. Ez csak rajta múlott.

  Mellesleg ha tényleg ekkora az antiszemitizmus a Jobbikban, akkor hogy lehet egy Neturei Karta nevű zsidó testvérszervezetük? Mesélje el nekem valaki?

  Zárójelben megjegyzem, a Jobbikba nem tilos zsidóként vagy romaként belépni! Utóbbi van is sok közöttük! Ennyi a rasszizmusról, ami a Jobbikban van.
 4. 3
  Gusztav Loránt
  2013. július 04., csütörtök 14:36
  radikális politikusok mindig örülnek a nagy tömegtámogatásnak de ha közelebbről megvizsgáljuk kiderül, hogy minden szimpatizánsra jut egy- egy provokátor, besúgó, bomlasztó, időzített bomba- csanád is ilyen figura, "küldött ember" volt- viszonylag hosszú és nagy karriert sikerült befutnia
 5. 2
  Pataki Tamás
  2013. július 04., csütörtök 14:08
  Már az rossz indítás, hogy "miután szembesült zsidó múltjával". Addig is tudott róla, hogy az...
 6. 1
  2013. július 04., csütörtök 05:37
  Az "igazi magyar" politikus díszpéldánya: megélhetési köpönyegforgató. Nem díszzsidó, hanem trójai faló. :-((((

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra