Kisbaba, kis pénz – Így csinálj milliomost a gyerekedből

Belpol

A múlt hétfő óta vásárolhatják szülők és hozzátartozók a megújult Babakötvényt. Az új konstrukció az eddig is létező Start számlára vásárolható, a befizetések után évenként jóváíródó állami támogatás jár, az értékpapírszámlára elhelyezett összeg hozama pedig illeték- és adómentes.
Övé a jövő

Övé a jövő

 

A megújult Babakötvény a gyermek születési évéhez igazodó állampapír-sorozat, amely folyamatosan, a 19 éves futamidő végéig megvásárolható, névértéke 1 forint, kamatozása változó, melynek összege automatikusan állampapírba fektetődik. „A Babakötvény olyan egyszerű és átlátható befektetési forma, amely a piacon kiemelkedő hozamot biztosít. Az első sorozat esetében a kamat 8,7%, mivel az előző éves átlagos fogyasztói árindex képezi a kamat számításának alapját (mely 2012-ben 5,7% volt), és ehhez garantált 3% kamatprémium adódik” – tudtuk meg az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK Zrt.) válaszából, mely a termék kibocsátója, kizárólagos forgalmazója pedig a Magyar Államkincstár.

Ahhoz, hogy a Babakötvényt megvásárolhassuk, Start értékpapírszámlával kell rendelkeznünk, melyet 2012. szeptember 30-a óta csak a Magyar Államkincstárnál nyithatunk – díjmentesen. „Az állam minden – 2005. december 31. után született – magyar állampolgárságú és magyarországi lakóhellyel rendelkező gyermek részére egyszeri támogatást – 42 500 forintot – biztosít, amelyet a gyermek születését követően automatikusan a Magyar Államkincstárnál vezetett Start letéti számlán helyez el” – válaszolta kérdésünkre az államkincstár. És hogy mi a helyzet a 2006. január 1. előtt született gyermekekkel? Ők nem jogosultak az egyszeri állami támogatásra, de a szüleik és – ez is újdonság – hozzátartozóik által befizetett összegek utáni állami kamattámogatás őket is megilleti, ami a befizetett összeg 10%-a, a felső határa pedig évi 6000 forint, kivéve a gyermekvédelmi kedvezményre jogosult vagy nevelt gyermekek számára, esetükben ez az összeg maximum 12 ezer forint. „Így például havi rendszeres 5000 forint elhelyezésével, figyelemmel a további évenkénti 6000 forintos állami támogatás folyósítására, a várható becsült megtakarítás összege adó- és illetékmentesen több mint 2 300 000 forint, minden évben 3% inflációt feltételezve, 19 évre számolva” – vázolta fel a kötvény forgalmazója, a Magyar Államkincstár. A Start számlára befizethető összegnek felső korlátja nincs.

A Babakötvénnyel kapcsolatban van azonban még egy kikötés: első sorozata kizárólag a 2014. január 31. napjáig született, a Magyar Államkincstárnál Start értékpapírszámlával rendelkező gyermek javára vásárolható meg. Akik a jövő év februárja után született gyermekek számára kívánnak kötvényt venni, ugyanúgy a gyermek születési évének megfelelő, 19 éves futamidejű állampapírt vásárolhatnak, csak már a következő sorozatból, a kötvényt ugyanis minden évben kibocsátják. „A számlanyitás éve nem befolyásolja a gyermek részére megvásárolható állampapír kondícióit, hiszen az minden esetben a gyermek születési évéhez igazodik, függetlenül a számlanyitás időpontjától” – válaszolta kérdésünkre a kincstár.

De mi történik, miután a gyermek betölti a 18. életévét?

A kötvényt az állam visszavásárolja, a névértékkel és a felhalmozott kamatokkal növelt összeget pedig a jogszabályban meghatározott feltételek szerint kifizeti a kedvezményezettnek.
A számla nyitása nem túl bonyolult, a szülők és hozzátartozók a Magyar Államkincstár bármely állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatán megtehetik ezt. 2013-ban ilyen értékesítési pontok nyíltak Budapesten az V. és VII. kerületben, illetve Mohácson, Karcagon, Hódmezővásárhelyen, Kisvárdán, Sopronban, Dunaújvárosban, Pápán és Érden. Emellett a kincstár mobil állampapír-értékesítési pontjaival is találkozhatunk számos kulturális rendezvényen, melyekről a kincstár honlapján adnak információt.

A Babakötvény megújítására azért volt szükség, mert „a korábbi konstrukció fő hibája az volt, hogy a szülők nem voltak kellően ösztönözve arra, hogy az állam által utalt kezdő 42 500 forintos támogatást befektessék. Ennek következtében a 2006 óta született gyermekek közül csak mindössze minden negyedik gyermeknek nyitott a szülő Start számlát” – tudta meg a magyarnarancs.hu a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM). Szerintük a visszaesés csak átmeneti volt – bár a passzív letéti számlák száma körülbelül 500 ezer, amint az index.hu is megírta –, az újítások pedig kézzelfogható eredményekre mutatnak, hiszen ahogy az NGM-nél elmondták, az elmúlt héten öt nap alatt rekordnagyságú, a 2006. januártól eltelt időszak havi adatait is meghaladó összeg áramlott az új Babakötvény konstrukcióba.

Bizakodásuk töretlen, véleményük szerint ugyanis a jogszabályi környezet megteremtette a Start értékpapírszámla-nyitás lehetőségének egyszerűsítését, és bővítette a számlát nyitók körét. A többi a szülőkön és hozzátartozókon múlik, élnek-e az újfajta befektetés lehetőségével.

Neked ajánljuk

Riviéra–Erzsébetváros motortúra

  • Támogatott tartalom

Lengyel Gábor hosszú évtizedeken át dolgozott az orvosiműszer-kereskedelemben, és kizárólag olvasóként tekintett az irodalomra. A helyzet azután változott meg, hogy elhagyni kényszerült vállalkozását, s az ezzel járó traumát úgy dolgozta fel, hogy írni kezdett – terápiás céllal.

Lezárt műhely, levert lakat

Miközben nagyszabású kiállítással emlékeztek meg a Ludwig Múzeumban a magyar film születésének 120. évfordulójáról, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum – MűvészetMalomban ugyancsak a magyar film a főszereplő, konkrétan a rendszerváltás utáni idők talán legizgalmasabb hazai filmes műhelye, az Inforg Stúdió.

A balfácán napja

Nem vennénk rá mérget, hogy a Netflix gyártásában készült friss svéd történelmi krimisorozat készítői valóban Harold Ramis 1993-as klasszikusából, az Idétlen időkigből vették a dramaturgiai inspirációt, de A valószínűtlen gyilkost nézve könnyen érezhetjük úgy, hogy Stig Engström is belekeveredett egy Phil Connorséhoz hasonló időhurokba. 

Dzsúdló és a magány

  • Puskás Panni

Dzsúdló nem azonos Jude Law-val, hanem egy magyar zenész, akinek leghíresebb száma a Lej. Ilyen és ehhez hasonló titkokat tudhatunk meg e „Z generációs pandémia paradigmából”, de csak akkor, ha valaki olyan szerencsés, mint én, és egy Z generációs digitális bennszülöttel nézheti végig a darabot. A tizenhat éves húgom árulta el azt is, miért nevet a főleg fiatalokból álló közönség azon, hogy az egyik szereplő annyira depis, hogy a frufruját is majdnem levágta.

Politikai inszeminátor

Egy ország találgatja éppen, hogy mi a fenét is akar ez az egész jelenteni. Hogy Gattyán György, aki a LiveJasmin nevű site-ján keresztül élő webkamerás pornóval begyűjtött nagyjából 300 milliárd forintot, most minden előzmény nélkül miniszterelnök-jelöltként bukkant fel a honi média megfelelő bugyraiban. 

Apácától nyalókáig

Az elsősorban tematikus kiállításokat bemutató, programjaival a tradíciót és a történelmi eseményeket szokatlan fénytörésben vizsgáló 2B Galéria 19 alkotót felvonultató csoportos kiállítása most a kakast állítja a középpontba.

Itt mindenki figyel

A szerző specialitása, hogy olyan zárt világokról fest részletes képet, amely a legtöbb ember számára még szeleteiben sem megközelíthető: ilyen volt a magyar szervezett bűnözés 1970-es évektől zajló történetére koncentráló Maffiózók mackónadrágban, majd a kokain magyarországi szerepét az 1920-as évektől napjainkig végigkövető Magyar kóla is.

Nem szentírás

  • Balogh Magdolna

A szerző eddig kilenc történelmi tárgyú könyvet jelentetett meg, amelyek közül a legsikeresebb a 2017-ben Goncourt-díjjal kitüntetett, a nemzetközi kritika által is egekbe dicsért Napirend, amelyben Hitlernek a második világháborút előkészítő tárgyalássorozatát írja meg egy afféle fekete komédiában. 

A hetedik napon

A neves olasz részecskefizikus jókor volt jó helyen: ott lehetett a genfi részecskefizikai központ, a CERN Nagy Hadronütköztetőjének (LHC) Kompakt Müon Szolenoid (CMS) kísérleti programjában, ahol például a sötét anyagot alkotó egzotikus részecskék, extra dimenziók és a nevezetes Higgs-bozon után kutattak a fizikusok.

A nemlét sűrűsége

  • Radics Viktória

Fantasztikusan érdekes Lanczkor Gábor új könyve. Műfaját tekintve talán a „prózaversek” megjelölés áll legközelebb e több mint kétszáz szövegdarabhoz; én temetőjáró könyvnek nevezem a Sarjerdőt, poétikailag pedig a norvég Edvard Grieg Lyriske stykker (Lyric Pieces) című, tíz könyvbe sorolt, naplófolyamot képező zongoradarabjaihoz közelítem; ezek negyven év termését tartalmazzák szépen összekomponálva a 19. század második feléből. Ahogy a szóló zongorafutamok, úgy a Sarjerdő is egészében érvényes.

Emígy

Önéletrajzi ember – Szerb Antal találóan és evidens módon így jellemezte Goethét (egyszersmind Saint-Simon herceget és Proustot), s ez a megfogalmazás okvetlenül ráillik Granasztói Pálra (1908–1985) is.

Tárgyversek során

  • Domsa Zsófia

„Meg akarom neked mutatni a világot, a maga valóságában, ahogy itt van a szemünk előtt, folyamatosan. Csak így tudom én magam is felfedezni” – írja Knaus­gård a születendő lányának szóló levélben, amelyet a könyvben háromszor húsz rövid esszé követ.