Kisbaba, kis pénz – Így csinálj milliomost a gyerekedből

Belpol

A múlt hétfő óta vásárolhatják szülők és hozzátartozók a megújult Babakötvényt. Az új konstrukció az eddig is létező Start számlára vásárolható, a befizetések után évenként jóváíródó állami támogatás jár, az értékpapírszámlára elhelyezett összeg hozama pedig illeték- és adómentes.
Övé a jövő

Övé a jövő

 

A megújult Babakötvény a gyermek születési évéhez igazodó állampapír-sorozat, amely folyamatosan, a 19 éves futamidő végéig megvásárolható, névértéke 1 forint, kamatozása változó, melynek összege automatikusan állampapírba fektetődik. „A Babakötvény olyan egyszerű és átlátható befektetési forma, amely a piacon kiemelkedő hozamot biztosít. Az első sorozat esetében a kamat 8,7%, mivel az előző éves átlagos fogyasztói árindex képezi a kamat számításának alapját (mely 2012-ben 5,7% volt), és ehhez garantált 3% kamatprémium adódik” – tudtuk meg az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK Zrt.) válaszából, mely a termék kibocsátója, kizárólagos forgalmazója pedig a Magyar Államkincstár.

Ahhoz, hogy a Babakötvényt megvásárolhassuk, Start értékpapírszámlával kell rendelkeznünk, melyet 2012. szeptember 30-a óta csak a Magyar Államkincstárnál nyithatunk – díjmentesen. „Az állam minden – 2005. december 31. után született – magyar állampolgárságú és magyarországi lakóhellyel rendelkező gyermek részére egyszeri támogatást – 42 500 forintot – biztosít, amelyet a gyermek születését követően automatikusan a Magyar Államkincstárnál vezetett Start letéti számlán helyez el” – válaszolta kérdésünkre az államkincstár. És hogy mi a helyzet a 2006. január 1. előtt született gyermekekkel? Ők nem jogosultak az egyszeri állami támogatásra, de a szüleik és – ez is újdonság – hozzátartozóik által befizetett összegek utáni állami kamattámogatás őket is megilleti, ami a befizetett összeg 10%-a, a felső határa pedig évi 6000 forint, kivéve a gyermekvédelmi kedvezményre jogosult vagy nevelt gyermekek számára, esetükben ez az összeg maximum 12 ezer forint. „Így például havi rendszeres 5000 forint elhelyezésével, figyelemmel a további évenkénti 6000 forintos állami támogatás folyósítására, a várható becsült megtakarítás összege adó- és illetékmentesen több mint 2 300 000 forint, minden évben 3% inflációt feltételezve, 19 évre számolva” – vázolta fel a kötvény forgalmazója, a Magyar Államkincstár. A Start számlára befizethető összegnek felső korlátja nincs.

A Babakötvénnyel kapcsolatban van azonban még egy kikötés: első sorozata kizárólag a 2014. január 31. napjáig született, a Magyar Államkincstárnál Start értékpapírszámlával rendelkező gyermek javára vásárolható meg. Akik a jövő év februárja után született gyermekek számára kívánnak kötvényt venni, ugyanúgy a gyermek születési évének megfelelő, 19 éves futamidejű állampapírt vásárolhatnak, csak már a következő sorozatból, a kötvényt ugyanis minden évben kibocsátják. „A számlanyitás éve nem befolyásolja a gyermek részére megvásárolható állampapír kondícióit, hiszen az minden esetben a gyermek születési évéhez igazodik, függetlenül a számlanyitás időpontjától” – válaszolta kérdésünkre a kincstár.

De mi történik, miután a gyermek betölti a 18. életévét?

A kötvényt az állam visszavásárolja, a névértékkel és a felhalmozott kamatokkal növelt összeget pedig a jogszabályban meghatározott feltételek szerint kifizeti a kedvezményezettnek.
A számla nyitása nem túl bonyolult, a szülők és hozzátartozók a Magyar Államkincstár bármely állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatán megtehetik ezt. 2013-ban ilyen értékesítési pontok nyíltak Budapesten az V. és VII. kerületben, illetve Mohácson, Karcagon, Hódmezővásárhelyen, Kisvárdán, Sopronban, Dunaújvárosban, Pápán és Érden. Emellett a kincstár mobil állampapír-értékesítési pontjaival is találkozhatunk számos kulturális rendezvényen, melyekről a kincstár honlapján adnak információt.

A Babakötvény megújítására azért volt szükség, mert „a korábbi konstrukció fő hibája az volt, hogy a szülők nem voltak kellően ösztönözve arra, hogy az állam által utalt kezdő 42 500 forintos támogatást befektessék. Ennek következtében a 2006 óta született gyermekek közül csak mindössze minden negyedik gyermeknek nyitott a szülő Start számlát” – tudta meg a magyarnarancs.hu a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM). Szerintük a visszaesés csak átmeneti volt – bár a passzív letéti számlák száma körülbelül 500 ezer, amint az index.hu is megírta –, az újítások pedig kézzelfogható eredményekre mutatnak, hiszen ahogy az NGM-nél elmondták, az elmúlt héten öt nap alatt rekordnagyságú, a 2006. januártól eltelt időszak havi adatait is meghaladó összeg áramlott az új Babakötvény konstrukcióba.

Bizakodásuk töretlen, véleményük szerint ugyanis a jogszabályi környezet megteremtette a Start értékpapírszámla-nyitás lehetőségének egyszerűsítését, és bővítette a számlát nyitók körét. A többi a szülőkön és hozzátartozókon múlik, élnek-e az újfajta befektetés lehetőségével.

Figyelmébe ajánljuk