Tarlóson keresik a pénzüket a CET alvállalkozói

Belpol

Néma demonstrációt tartott a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén a CET néven indult, Bálnaként megvalósult projekt alvállalkozóinak képviselete. A főpolgármester szerint eltévesztették a házszámot.

Hiába nyitották meg november elején az egykori közraktárak helyén a Bálna kulturális-szórakoztató központot, a megaberuházás kivitelezői továbbra is elégedetlenek. Az építkezés kezdetén ők adták össze az offshore hátterű beruházó, a Porto Investment (Porto) Kft. részére a közel 4 millió eurós bankgaranciát, melyet a főváros az átadás csúszására és más hiányosságokra hivatkozva lehívott. Ennek jogosságát azóta a Kúria is kimondta.

false

 

Fotó: Németh Dániel

„Hiába van a főváros kezében jogerős ítélet, nagyon is inkorrekten jártak el, hiszen úgy egyeztek meg a Portóval, hogy pontosan tudták, az alvállalkozók felé a cég még nem számolt el a bankgaranciával. Minket az egész folyamatból kihagytak, pedig tarthattak volna háromoldalú tárgyalásokat is” – mondta a magyarnarancs.hu-nak Kanász István, a CET alvállalkozóinak képviselője. Kanász a Fővárosi Közgyűlés ma reggeli ülésére mintegy húsz társával együtt próbált bejutni, de a náluk lévő „Hol a pénzünk?” feliratú léggömbök fennakadtak a portaszolgálat rostáján, így azokat az épület előtt kellett elengedniük. „Néma, figyelemfelkeltő demonstrációt tervezünk, azt szeretnénk, ha a főváros érdemben foglalkozna a problémával” – mondta Kanász, ugyanakkor azt is elismerte, hogy hivatalosan sem a budapesti vezetésnél, sem ellenzéki képviselőknél nem indítványozták a kérdés napirendre vételét.

Az ülésteremben lufik hiányában trikójuk feliratával emlékeztettek a demonstrálók milliárdos veszteségükre, amely Kanász szerint több száz cég több ezer dolgozóját érintheti. Tarlós István jóval barátságosabban bánt velük, mint a néhány hete a hajléktalanok kriminalizálása ellen tiltakozó, a közgyűlés lefolytatását is megakadályozni kívánó A Város Mindenkié csoport aktivistáival, bár a leereszkedést ezúttal is nehéz volt nem észrevenni a főpolgármester viselkedésében. „Mai ismereteink szerint önöket valaki súlyosan félrevezette. Nem mi csaptuk be önöket, segíteni pedig csak törvénytelenség árán tudnánk” – fejtette ki Tarlós, utalva arra, hogy a peres úton megnyert bankgarancia immár a főváros gazdálkodásának részét képezi.

Ezután Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes olvasott fel egy november 6-i sajtóközleményt arról, hogy az alvállalkozóknak nem lehetnek jogos követeléseik, és különben is, a főváros már segített abban, hogy legalább az elvégzett munka után megkapják a bérüket (elszámolva a Portóval konkrétan levonták az összeget). A közlemény szövegét a hivatali munkatársak ki is osztották a demonstrálóknak.

Tarlós még gyorsan szabadkozott egy sort amiatt, hogy a mai előterjesztések jelentős részét az utolsó pillanatokban vagy éppen a helyszínen kapták meg a képviselők, majd személyes találkozót ígért az alvállalkozóknak, ahol bővebben is kifejti a főváros álláspontját. A tüntetők végül némán vonultak ki a teremből.

Neked ajánljuk

„Péternek csak egy baja van Viktorral, hogy nem ő ül a helyén”

  • narancs.hu

Igencsak megmozgatta a fiatalokat az előválasztás második fordulója. Körképünk szerint a vidéki városokban nagy számban ment el szavazni ez a korosztály. Ikszek Márki-Zayra és Dobrev Klárára, kígyózó sorok a sátraknál, határozott véleményű szavazók. Békés megyei, szegedi, szolnoki és siófoki helyzetképünk következik.