Kizáratna egy Veszprém megyei jobbikos jelöltet az előválasztásról az MSZP

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 18.

Belpol

A Jobbik és az LMP támogatásával induló Süle Zsolt sajtóhírek szerint korábban zsidózó posztokat osztott meg. 

Az MSZP kezdeményezi Süle Zsolt kizárását az előválasztásból – közölte a párt szombaton, nem sokkal az előválasztás kezdete után. 

A Jobbik és az LMP támogatásával Veszprém megye 4. számú egyéni választókerületében induló Süle Zsoltról a kormánypárti sajtó írta meg augusztusban, hogy zsidózó, zsidóbérencező posztokat osztott meg korábban a közösségi médiában. 

Az MSZP most közleményében azt írta, a 2021-es előválasztás célja az új magyar demokrácia megteremtése, ehhez pedig feddhetetlen jelöltekre van szükség, sajtóhírek alapján azonban Süle nem ilyen jelölt.

A párt emlékeztetett arra, hogy az előválasztáson induló jelöltek többek között azt is vállalták, hogy az emberi méltóságot minden körülmények között tiszteletben tartják, a közös listát állító pártok pedig határozottan elutasítják olyan képviselőjelöltek támogatását, akik emberi méltóságot sértő kijelentéseik miatt nem méltóak a korszakváltást akaró választópolgárok bizalmára. 

"A Jobbik és az LMP támogatásával induló Süle Zsolt korábban olyan antiszemita, rasszista nyilatkozatokat tett, amelyek miatt az MSZP etikai eljárást kezdeményez az Országos Előválasztási Bizottságnál.

A képviselőjelölt szélsőséges posztjaiban támadta az MSZP-t és korábbi országgyűlési képviselőjét, jelenleg is a párt választmányának tagját, Dr. Steiner Pált. Süle Zsolt korábbi nyilatkozatai a magyarországi zsidóságot és a magyarországi romákat is sértő, negatív színben tünteti fel, velük szemben ellenséges környezetet teremt" – írták, Süle egyik, a kormánypárti sajtó által idézett posztjában ugyanis egy Steiner Pált is ábrázoló képhez azt írta:

"az MSZP-s zsidó mondja meg, mit csináljon a Viktor... Hát ennyit a fityiszről!". 

"Az MSZP meggyőződése szerint Süle Zsolt nyilatkozatai összeegyeztethetetlenek az előválasztás elveivel, ezért kezdeményezi a képviselőjelölt kizárását az előválasztásból. Amennyiben az Országos Előválasztási Bizottság nem támogatná a kizárást, akkor kötelezze a képviselőjelöltet arra, hogy kérjen bocsánatot Dr. Steiner Páltól, valamint a magyarországi zsidó és roma közösségektől" – írták a közleményben. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk