Megpróbálták megbecsülni, hányan vesznek majd részt az előválasztáson

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 18.

Belpol

A Republikon Intézet nemzetközi példák alapján mondta meg, hány fős részvételre számít. 

A 2021-es előválasztási részvétel 7-8 százalék körül várható, ami 550-650 ezer ellenzéki választó szavazását vetíti elő – erre jutott a Republikon Intézet elemzésében, amelyben az előválasztási részvételt próbálták megbecsülni. Hozzáteszik, a 2019-es budapesti részvételt és a már említett forráshiányt is figyelembe véve egy 4-500 ezres – tehát az ellenzéki magszavazók 20 százalékát mozgósító – részvételt ugyanakkor már jelentős sikernek könyvelhetne el az ellenzék.  

Az intézet azt írta, a 2021-es előválasztás egyik legfontosabb kérdése, hogy mekkora lesz a tényleges részvétel, ugyanis a magyar társadalom nagy része állampolgári kötelességként tekint a választási részvételre, de két választás között kevésbé aktív a politikában, civil társadalomban, kezdeményezésekben. 

Külföldi példákat vizsgáltak, az amerikai tapasztalatok mellett elsősorban a 2005-ös és 2012-es olasz baloldali miniszterelnök-jelölti, a francia jobboldali Köztársaság párt (Les Républicains) 2016-os köztársasági elnökjelölti előválasztását, a német zöldek 2016-os belső előválasztását, valamint a 2019-es budapesti ellenzéki előválasztás eredményeit.

Arra jutottak, hogy a részvétel tekintetében éles különbség van a nyitott, valamint a zárt előválasztások között – a zárt előválasztáson csak a párttagok vehetnek részt, a nyitott előválasztás során minden választónak lehetősége van részt vennie az előválasztáson, ilyet tart most a magyar ellenzék is. 

Az európai nyílt előválasztások során a tényleges választáson megjelentek 9-12 százaléka vett részt az előválasztáson. Magyarországon 2018-ban 70,22 százalék volt a részvétel, ami a 2002-es második fordulós eredmény után a legmagasabb. Mivel 2022- ben szorosabb lesz a verseny a kormány és az ellenzék között, nagyobb tétje lesz a szavazásnak, így várhatóan a 2018-asnál nagyobb lesz a részvétel is. Az európai, köztük a magyar arányszámot alapul véve a Republikon szerint

azzal számolhatunk, hogy a 2021-es előválasztási részvétel 7-8 százalék körül lesz, tehát várhatóan 550-650 ezer ellenzéki választó adja majd le szavazatát.

Azonban már a 400-500 ezres részvétel is az ellenzéki magszavazók 20 százalékának mozgósítását jelenti.

További híreink az előválasztásról itt találhatók! 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nosztalgia nélkül

A kiállítás központi témája a vidéki Magyarország ikonikus épülete, a sátortetős és négyzetes alaprajzú, elsősorban a tömeges lakásigény kielégítésére szolgáló háztípus.

Bocs, idézet

Hogy előbb-utóbb filmen is megörökítik az alkalmazottaival, színésznőivel évtizedeken át következmények nélkül erőszakoskodó Harvey Weinstein bukását, az kezdettől nyilvánvaló volt.

Túlélték magukat

Kemény feladat egy még mindig népszerű, sikeres zenekar történetének négy évtizedéről írni, mert szinte lehetetlen elkerülni a sztori sztereotip állomásait: hogyan jutnak el a füstös pinceklubokból a teli arénákba a rock and roll életforma szokásos buktatóin keresztül, a fehér porból rakott dombokat megmászva.

Trójai ló a szív

A népszerű, már-már kultikus, felnőtteknek szóló rajzfilmsorozat, a BoJack Horseman alkotójának első novelláskötete egy tipo­grá­fiailag is kitűnő humoreszkkel kezdődik.

Mindenkibe szerelmes

Dave Grohl, a Foo Fighters hiperaktív frontembere a pandémia elején bepánikolt, hogy mit kezdjen a lekötetlen energiáival, és úgy határozott, könyvet ír az életéről. Története kétségkívül izgalmas: még tinédzserként lett a Scream nevű hardcore-punk zenekar tagja, majd belépett a Nirvanába.

Fiatalon Európában, öregen Afrikában

Jézus lekászálódik a feszületről, leül a kanapéra, szemben Diégane-nal. Ő egy szerer animista, aki hisz a jelenésekben, így nem ijedt, csak meglepett. Az Embernek Fia leveszi a szemére csúszott véres töviskoronát, és a szív szavával beszélve csillapítja a szenegáli srác gyilkos indulatait.

A fekete hús történetei

Havasréti József új regényéről a kiadója valamiért eltitkolta, hogy az egy trilógia záró része. (A két előzmény, a 2014-ben kiadott Űrérzékeny lelkek, és annak folytatása, a 2017-es Nem csak egy kaland.) Furcsa, Havasréti ugyanis folyton az előző könyvek szerep­lői­ről, az azokban leírt történésekről beszél; a főhőse, Rendes, rendre ilyesmin elmélkedik (régmúlt a mostban, most a régmúltban).

Hálásan köszöni

A szerző hatvanadik születésnapjára, a legutóbbi novellagyűjteménye után hét évvel megjelent kötet címe csalóka: nem a könyv hangulatára, csupán a többszörös kicsinyítő tükörként is felfogható negyedik novella (Peruvian Airlines) egyik mellékszereplőjére utal.

A lágerek szabadsága

Ez a könyv alighanem az idei év legnagyobb irodalmi meglepetése és szenzációja. A Kitelepítés Visky András első regénye, de több alkalommal is azt nyilatkozta a számos verseskötetet és drámát jegyző szerző, hogy minden eddigi munkája idevezetett.

Rosszkor, rossz helyen

Nem mondhatjuk, hogy szegényes vagy hiányos lenne a Tabán történetét feldolgozó irodalom, mégis van valami zavarba ejtő, amikor szóba kerül az egykori budai városrész. Főként Krúdy Gyula hangulatos leírásai adnak kapaszkodót, valamint a leginkább képregényeiről ismert Zórád Ernő festményei, amelyek (az alkotói szándék ellenére is) egy romantikus rezervátumot tárnak elénk. Olyan helyet, ahol a jó fröccs és a harmonikaszó legyőzi az egzisztenciális, a higiénés, és az egyéb, életminőséget jelentősen befolyásoló problémákat.