Megpróbálták megbecsülni, hányan vesznek majd részt az előválasztáson

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 18.

Belpol

A Republikon Intézet nemzetközi példák alapján mondta meg, hány fős részvételre számít. 

A 2021-es előválasztási részvétel 7-8 százalék körül várható, ami 550-650 ezer ellenzéki választó szavazását vetíti elő – erre jutott a Republikon Intézet elemzésében, amelyben az előválasztási részvételt próbálták megbecsülni. Hozzáteszik, a 2019-es budapesti részvételt és a már említett forráshiányt is figyelembe véve egy 4-500 ezres – tehát az ellenzéki magszavazók 20 százalékát mozgósító – részvételt ugyanakkor már jelentős sikernek könyvelhetne el az ellenzék.  

Az intézet azt írta, a 2021-es előválasztás egyik legfontosabb kérdése, hogy mekkora lesz a tényleges részvétel, ugyanis a magyar társadalom nagy része állampolgári kötelességként tekint a választási részvételre, de két választás között kevésbé aktív a politikában, civil társadalomban, kezdeményezésekben. 

Külföldi példákat vizsgáltak, az amerikai tapasztalatok mellett elsősorban a 2005-ös és 2012-es olasz baloldali miniszterelnök-jelölti, a francia jobboldali Köztársaság párt (Les Républicains) 2016-os köztársasági elnökjelölti előválasztását, a német zöldek 2016-os belső előválasztását, valamint a 2019-es budapesti ellenzéki előválasztás eredményeit.

Arra jutottak, hogy a részvétel tekintetében éles különbség van a nyitott, valamint a zárt előválasztások között – a zárt előválasztáson csak a párttagok vehetnek részt, a nyitott előválasztás során minden választónak lehetősége van részt vennie az előválasztáson, ilyet tart most a magyar ellenzék is. 

Az európai nyílt előválasztások során a tényleges választáson megjelentek 9-12 százaléka vett részt az előválasztáson. Magyarországon 2018-ban 70,22 százalék volt a részvétel, ami a 2002-es második fordulós eredmény után a legmagasabb. Mivel 2022- ben szorosabb lesz a verseny a kormány és az ellenzék között, nagyobb tétje lesz a szavazásnak, így várhatóan a 2018-asnál nagyobb lesz a részvétel is. Az európai, köztük a magyar arányszámot alapul véve a Republikon szerint

azzal számolhatunk, hogy a 2021-es előválasztási részvétel 7-8 százalék körül lesz, tehát várhatóan 550-650 ezer ellenzéki választó adja majd le szavazatát.

Azonban már a 400-500 ezres részvétel is az ellenzéki magszavazók 20 százalékának mozgósítását jelenti.

További híreink az előválasztásról itt találhatók! 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk