Klebelsberg Központ: Négy iskolában van rendkívüli szünet

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 4.

Belpol

Nem tervezik a tanárok általános tesztelését a Hajnal Gabriella elmondása szerint.

Folyamatosan, napi rendszerességgel érkeznek az információk a koronavírussal kapcsolatban, de ezek nem feltétlen konkrét fertőzések, számos esetben csak közvetett érintettségről, illetve karantén elrendeléséről van szó – mondta Hajnal Gabriella az iskolai intézményfenntartó szerepet betöltő Klebelsberg Központ elnöke a Növekedés.hu-nak adott interjújában.

Klebelsberg Központ elnöke azt is elmondta, rendkívüli szünetet csak az Oktatási Hivatal rendelhet el, valamint az operatív törzs dönthet tantermen kívüli, digitális oktatásról.

Jelen pillanatban négy iskolában van rendkívüli szünet. A rendkívüli szünet általában 2-3 nap, mert a tesztek alapján ezt követően már látni lehet a tényleges helyzetet.

A vezető szerint a tankerületek megfelelően felkészítették arra az iskolákat, hogy a tanév normális menetrendben induljon. "Azokban az iskolákban, ahol eddig voltam, mindent rendben találtam. Minden gyereken volt maszk a belépéskor, a folyósokon. Rend és fegyelem van ilyen tekintetben."

Kaptak olyan jelzéseket, hogy félnek a tanárok, de erre azt mondta Hajnal Gabriella, hogy csak egy-egy tanár jelezte, hogy nem megy be dolgozni. Ők fizetés nélküli szabadságra mennek.

A tanárok általános tesztelése egyelőre még nem szerepel a jelenlegi terveik között. Hajnal arra hivatkozott, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint indokolatlan a szúrópróbaszerű tesztelés.

Egyebek mellett arról is beszélt a Klebelsberg Központ elnöke, ha egy tanárnál felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, akkor az orvosok, járványügyi szakemberek döntenek a protokollról. Amikor szükséges a teszt elvégzése, az a pedagógus számára ingyenes.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.