Kocsis Máté feladatot ajánl a titkosszolgálatoknak

  • narancs.hu
  • 2022. június 13.

Belpol

A kormánypárti frakcióvezető a Telex kérdésére azt mondta, be kell azonosítani a külföldi szolgálatban álló civil szervezeteket és médiumokat, ez szuverenitásvédelmi kérdés.

Nem, még nem beszélt Rogán Antallal, a titkosszolgálatokat is felügyelő miniszterrel Kocsis Máté a külföldről támogatott civil szervezetek és médiumok megfigyelésére vonatkozó javaslatáról, de ez már régi téma – mondta a Fidesz frakcióvezetője a Telex újságírójának, aki az utcán tette fel neki a kérdést. 

Kocsis Máté korábban, Rogán Antal miniszteri meghallgatásakor mondta, hogy „azok a civil szervezetek vesznek részt a magyar belpolitikában, amely szervezeteket vagy külföldről finanszíroznak, és mégis itt fejtik ki a belpolitikai tevékenységüket, vagy azok a médiafelületek, amelyek teljesen nyilvánvalóan külföldi szolgálatban állnak. Ezeknek a beazonosítása vagy legalábbis ismerete nélkülözhetetlen lesz, ha a szuverenitásvédelemről beszélünk.”

Kocsis emlékeztetett, hogy a párt már 2018-ban, a Stop Soros törvénycsomag vitájakor az ország szuverenitásának védelmével összefüggésben hozta szóba azokat a civil szervezeteket, amelyek „egy külföldi állam pénzén olyan belpolitikai befolyásra kívánnak szert tenni, amely nem demokratikus legitimitáson alapul”. Ezeket legalább vizsgálni kell szerinte.

Előfordul, hogy más államok kisebb országokban pártot hoznak létre, vagy nagyobb vállalatokon, médiavállalkozásokon keresztül próbálják befolyásolni a közvéleményt, olykor titkosszolgálati eszközökkel, zsarolással.  Ez létező jelenség, és a titkosszolgálatok dolga vizsgálni, hogy Magyarországon történik-e ilyen.

A kérdésre, tud-e arról, hogy ilyen befolyásolási kísérlet zajlik vagy nem, azt mondta, ha tudna róla, sem beszélne róla, az pedig a titkosszolgálatokra tartozik, hogy 2018 óta foglalkoztak-e ezzel a témakörrel.  Ha a szolgálatok végeztek ilyen munkát, arról nem tudhatunk – hiszen titkos –, ha viszont nem végeztek, akkor Kocsis szeretné felhívni minden érintett figyelmét arra, hogy ez elvégzendő feladat. A frakcióvezető a kérdésre, tud-e konkrét szervezetről, médiafelületről, amelynél fennáll a gyanú, hogy külföldi pénzből politikai befolyásra szeretne szert tenni Magyarországon, azt mondta, ebben az ügyben lényegtelen, hogy ő mit is gondol.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk