Zrt.-vé alakul, a dolgozóké lesz a Telex kiadója

  • narancs.hu
  • 2022. június 13.

Belpol

A Van Másik Kft. megcsinálta azt, amit a Mandiner a napokban számonkért rajta.

Zrt.-vé alakul a Telex című hírportál kiadója, az egyszemélyes, Kárpáti Márton alapító által birtokolt Van Másik Kft. „Az átalakulás fő célja – ahogy azt a Telex létrejöttétől kezdve folyamatosan akartuk –, hogy a Telex a telexeseké legyen, és örökre az is maradjon. Ez maradéktalanul teljesülni fog, ugyanis csak a Telexben dolgozók jutnak részvényekhez, és a jövőben is biztosítani szeretnénk jogi eszközökkel, hogy ne kerülhessen semmilyen politikus vagy oligarcha kezébe, irányítása alá a cég” – olvasható a portálon.

Az átalakulás révén a részvények 75 százalékát a dolgozók között osztják el egyenlő arányban, Munk Veronika alapító főszerkesztő kap nagyobb hányadot a többieknél. Dolgozói részvényhez csak a kiadó munkavállalója juthat hozzá. A fennmaradó 25 százalék törzsrészvényként oszlik meg Dull Szabolcs főszerkesztő, Kárpáti Márton üzletfejlesztési és stratégiai igazgató, Kárpáti András informatikai igazgató és Pusztay András gazdasági és értékesítési igazgató között. A mindenkori főszerkesztő egyben igazgatósági tag is, a szerkesztőségnek szavazati joga lesz a cég irányító testületében, senki nem vehet fel hitelt a részvényeire, és külső befektetőt csak a szerkesztőség egyetértésével lehet bevonni.

„A szerkesztőség javaslattételi és hozzájárulási jogot szerez a főszerkesztő kinevezésére, eltávolítására: a mindenkori főszerkesztő kinevezését vagy eltávolítását a szerkesztőség választott bizottságának is jóvá kell hagynia, azaz senki nem távolíthatja el erőszakkal a főszerkesztőt. Ha bármelyik részvényes távozik a cégtől, a részvényeit a zrt., illetve a telexesek szerezhetik meg. A támogatásokból befolyó összegekből osztalékot a jövőben sem fizet a cég. Az átalakulást, az ismertetett konstrukciót a Telex szerkesztősége június 1-jén, elsöprő többséggel elfogadta” – olvasható a Telex közleményében.

A dátumnak azért van jelentősége, mert június 10-én a Mandiner Százmilliókon ül a Telex kiadója, miközben adományozóik ismeretlenek címmel arról írt, hogy tavaly 312 millió, korábban pedig 416 millió forint volt a Telex kiadójának adózott eredménye,  vagyis a kiadó „több száz millió forinton ül”, és emiatt, „illetve a finanszírozás relatív átláthatatlansága, illetve a cégtulajdonlás kérdése” miatt a Mandiner tudomása szerint „egyre érzékelhetőbb a feszültség a szerkesztőségben”, merthogy az alapítók azt ígérték, hogy a munkatársak tulajdonosok lesznek a cégben.

 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk