Kormányhivatal: a gondozottak ápolása sem volt megfelelő a Pesti úti otthonban

  • narancs.hu
  • 2020. május 22.

Belpol

A Kamaraerdei úti idősotthon egyik emeletét pedig zár alá helyezték.

Közleményt adott ki Budapest Főváros Kormányhivatala, amelyben arról írtak, a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott Pesti Úti és a Kamaraerdei idősotthonban is további problémákat találtak.

Azt írták, az elmúlt napokban folytatott célzott helyszíni ellenőrzései és a bekért dokumentumok alapján újabb hiányosságokat állapítottak meg, nevezetesen azt, hogy a Pesti úton a gondozottak ápolása és gondozása sem megfelelő, a Kamaraerdei úton pedig komoly higiéniai problémák merültek fel.

A közlemény szerint a Pesti úton az intézmény engedélyezett és valós létszámához mérten is kevés az ápolók-gondozók száma, a 109-126 fős elvárt létszám helyett, csak 60 gondozó, ápoló dolgozik, "vagyis nem megfelelő a gondozottak ellátása, amely a járványügyi helyzetben különösen aggasztó, de azon kívül is elfogadhatatlan" - írták.

A Kamaraerdei úti otthonról azt írták, a hivatal a múlt héten elrendelte egyebek között a megfelelő fertőtlenítőszerek alkalmazását, a járvány idején elvárt fertőtlenítési protokoll betartását, az ápolók és dolgozók kézfertőtlenítéséhez szükséges megfelelő feltételek biztosítását, a dolgozók kézhigiénés oktatását, valamint a veszélyes hulladékok megfelelő kezelését is.

Az elmúlt napokban történt újabb megbetegedések miatt pedig május 20. és június 3. között járványügyi zárlat alá helyezik az A épület harmadik emeletét, ahol a legtöbb fertőzés történt. Ez azt jelenti, hogy az itt lakó 34 gondozott nem hagyhatja el az emeletet, egészségi állapotukat kötelesek fokozottan figyelemmel kísérni, és súlyos tünetek esetén kórházba szállításukat megrendelni.

A Pesti úti idős otthonban mostanáig 306 lakó, 26 dolgozó fertőződött és 45-en haltak meg. A Kamaraerdei úti idősotthonban 47 gondozott, 12 dolgozó lett eddig fertőzött és 5-en haltak meg.

 

A Pesti úti idősotthon igazgatója egyébként a hónap végétől a nyugdíjazását kérte.

Figyelmébe ajánljuk