Megszerezte az ATV többségét Németh Sándor

  • narancs.hu
  • 2020. május 22.

Belpol

A manőverezés során egy liechtensteini offshore céget is bevontak.

“Szegény hívek gazdag papja: Németh Sándor tényleg hazavitte az ATV többségi tulajdonrészét” címmel közölt hosszú oknyomozó cikket az Átlátszó pénteken. A cikk a Magyar Hang hetilappal együttműködésben készült.

A két orgánum egy volt gyülekezeti tag, Bartus László nemsokára megjelenő könyvéből indult ki, amelyben az szerepel, hogy a Hit Gyülekezete vezető lelkésze közvetett érdekeltségei révén és közvetlenül a magát ellenzékinek tartó tévétársaság, az ATV többségi tulajdonosa lett. Az újságírók utánamentek a történetnek, és kiderítették, hogy egy rendkívül bonyolult, szövevényes céghálót megmozgató, egy liechtensteini offshore céget is bevonó manőverezés zajlott éveken keresztül. Majd amikor az utóbbi többségbe került, 2019-ben átadta a tulajdonrészét Németh Sándornak. A háttérben felsejlik Dávid Gyula, Puch László akkori szocialista pártpénztárnok ügyvédje is.

Németh Sándor vezető lelkész beszél a Hit Gyülekezete vasárnapi istentiszteletén a Hit Parkban

Németh Sándor vezető lelkész beszél a Hit Gyülekezete vasárnapi istentiszteletén a Hit Parkban

Fotó: MTI/Kovács Tamás

“Az is jogos kérdés, az ATV tulajdonosa miért engedte, hogy egy külföldi offshore vállalkozás összesen alig 270 milliós tőkeemeléssel döntő befolyást szerezzen egy több milliárd értékű vagyon felett?” - teszi fel a kérdést a két orgánum. Az újságírók megjegyzik, erre magyarázatot adhat, hogy minden vállalkozásban családtag ül: az egyház vagyonkezelő cégét a lelkész lánya vezeti, a televíziót a fia és a másik lánya. Immár az ő többségi tulajdona az ATV épülete, megszerezte a befolyást a televízió felett, és a tévé épülete mellett lévő négy szintes egyházi kollégium is többségében az övé.

Az ATV székháza

Az ATV székháza

Fotó: Németh Dániel

Szerették volna megtudni, hogy minderre a lelkésznek honnan volt pénze. Ám az egyház három vezetőségi tagja által szignál válaszlevélben magyarázat helyett vádaskodni kedzett a szervezet. “A magánszférába és az egyházi autonómiába való durva beavatkozási kísérletük viszont a kommunista pártállami idők egyházellenes hangulatkeltésének emlékét idézi fel” - írták.

A két lap megjegyzi, a Hit Gyülekezete - a 2010 előtti rossz viszonyt átértékelve - Orbán Viktor hatalomra kerülése után jóban lett a Fidesszel, jelentős állami támogatást kapnak, a televízióban is sok kormányzati reklám fut.

A Németh-család villája

A Németh-család villája a Nyereg úton

Fotó: Németh Dániel

Egyébként a lelkész tulajdonszerzése vélhetően az egyházban is zavart okozott, mert május 13-án kikerült a Hit Gyülekezete közösségi médiás oldalára egy videó, amelyben Németh magyarázkodik. Az állította, a gyülekezetet nem érte kár, de azt elismerte, hogy a televízióba az egyház pénzéből befektettek „néhány százmilliót”.

Figyelmébe ajánljuk