Kormányinfó: a veszélyhelyzet megszűnése után kinyithatnak a színházak, mozik és a fürdőhelyek

  • narancs.hu
  • 2020. június 4.

Belpol

A kormány ingyenessé teszi a nevelőszülői tanfolyamot, és az nem lesz mindenki számára kötelező. Ha Karácsony Gergely kér, a kormány ad a Lánchíd felújítására hatmilliárd forintot. Az egészségügyi dolgozók és a technikai személyzet is megkapja a bruttó 500 ezer forintot.

Orbán Viktor Sátoraljaújhelyen koszorúz, ott vesz részt megemlékezésen a nemzeti gyásznap alkalmából – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. Gulyás a sajtótájékoztató kezdetén Szentkirályi Alexandra társaságában maga is megemlékezett a trianoni békediktátum aláírásának évfordulójára. Azt mondta, hogy a kormány minden méltó megemlékezést támogat, arra kérnek mindenkit, vegyenek részt ezeken. A kormány a nemzeti összetartozás napjához kapcsolódóan döntést is hozott egy, a Citadellán létrehozni tervezett múzeumról.

A miniszter beszámolt a veszélyhelyzetet érintő jogrend visszavonásának tervéről, kiemelve, hogy a járványügyi készültséget fenn kell tartani, hisz' nem tudhatjuk, mikor tér vissza a járvány. Közlése szerint az egészségügyi ellátórendszer felkészült, ahogy a kormány is megteremti a szükséges jogi eszközöket ahhoz, hogy idejében meg lehessen hozni a szükséges intézkedéseket, De Gulyás szerint jelen pillanatban úgy tűnik, hogy tömeges megbetegedésekre nem kell számítani. Ennek ellenére a Miniszterelnökséget vezető miniszter arra kér mindenkit, hogy továbbra is tartsa be az egészségvédelmi intézkedéseket és legyenek óvatosak.

Gulyás szerint a kormány mindent megtett, hogy az élet és gazdaság újraindulhasson, majd röviden újfent felsorolta, milyen gazdasági lépéseket tettek. Friss adatként közölte, hogy a lakossági ügyfelek 65 százaléka élt hitelmoratóriummal, míg a vállalati ügyfelek négyötöde élt ezzel.

A miniszter közlése szerint mivel a veszélyhelyzet június 16. után megszűnhet, így ezt követően kinyithatnak a színházak, mozik és fürdőhelyek.

Azonnali hatállyal indulhatnak viszont az autós koncertek, erről is döntött a kormány, ezzel tehát nem kell megvárni a veszélyhelyzet visszavonását.

A rendkívüli jogrend visszavonásáról Gulyás Gergely konkrét dátumot nem mondott, de szavai szerint az erről szóló törvény elfogadását követően azonnal, vagy az azt követő napokban hozhatja meg az ezzel kapcsolatos döntést a kabinet. Vélhetően június 16-án szavaz erről a parlament.

Mint kiderült, a kormány az operatív törzsre bízza a vásárlási idősáv meghatározását, amely a továbbiakban is fennmarad, így a 65 év felettiek a jövőben is külön vásárolhatnak majd. Az idősotthonok látogatását továbbra sem tartják indokoltnak megengedni, hiszen ott továbbra is különösen veszélyeztetettek a bentlakók a megbetegedéseknek.

Gulyás Gergely elmondása szerint "csupán" 7000-rel lett több közmunkás a járvány miatt. 1 144 125 magyar álláshelyet védett meg a kormány a miniszter szerint. A regisztrált álláskeresők közül 175 ezer ember kap támogatást. Míg a szociális hozzájárulási adó július 1-jétől 15,5 százalékra csökken, az echo szintén. A kisvállalati adó kulcsa 11 százalékra csökken.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondása mielőbb szeretnék megnyitni a határokat, ahogy ezt a járványügyi helyzet indokolttá teszi, minden korlátozó intézkedést fel fognak oldani. De a határokon való belépés szabályainak lazítása egyelőre még nem szerepel a kormány tervei között.

A miniszter közlése szerint nem meglepő módon a Fidesz támogatja a kormány azon ötletét, mely szerint egy évig nem kapna családi pótlékot az a gyerek, akit jogerősen elítéltek.

Szigorú intézkedéseket vezetett be a kormány a korrupció visszaszorítására az elmúlt két ciklusban – állította Gulyás Gergely. Elmondása szerint a kormány minden jó javaslatot szívesen fogad ezzel kapcsolatban, de abba a tévedésbe nem szabad esni, hogy ha egy nemzetközi szervezet javaslatot tesz, az minden esetben jó is. Gulyás szerint a GRECO korrupcióellenes jelentéséből számos javaslatot megfogadtak, de az ajánlások között számtalan olyan van, amelyeket nem érdemes átültetni a gyakorlatban, mert az Magyarországon abszurd helyzeteket idézhetne elő.

A miniszter magyarázata szerint nem akartak pártpolitikai vitát, ezért sem az ellenzéki, sem a kormánypárti frakciók nem fognak felszólalni a trianoni emlékülésen. Csak Kövér László és Áder János fog felszólalni.

false

 

Fotó: MTI

Az is kiderült a Kormányinfón, hogy a kormány tervei szerint ingyenessé teszi a nevelőszülői tanfolyamot, vagyis Guláys elmondása szerint szó sincs a vonatkozó kötelezettség eltörléséről. A miniszter úgy fogalmazott, a kormány életszerűbbé teszi a rendszert, hiszen a tanfolyam nem minden érintett esetében lesz kötelező, de nem törlik el azt, csak azok számára kinyitják, akik eddig például nem tudták megfizetni.

A Lánchíd felújításáról szólva a miniszter azt mondta, ha Karácsony Gergely kéri, akkor a kormány ad a Lánchíd felújítására hatmilliárd forintot. Hisz' a kormány anno Tarlós Istvánnak azt ígérte, ennyi pénzt ad a híd felújítására, ezt fenntartják.

A miniszter közlése szerint eddig 806 vállalat nyújtott be pályázatot, így 367 milliárdnyi beruházás megvalósítását vállalták. Kiemelte, van egy 25 milliárd forintos keret, amely olyan magyar vállalatoknak nyújt támogatást, amelyek a határokon túl is beruházásokat terveznek.

Az egészségügyi dolgozók és a technikai személyzet is megkapja a bruttó 500 ezer forintot. A részleteket Kásler Miklós pénteken fogja elvileg ismertetni.

Gulyás szerint amíg nem életszerű a gyakorlatban, addig nem lehet Horvátországba nyaralni menni, illetve lehet, de 14 napos hatósági házi karanténba kerül az, aki hazatér. Egyeztetnek, a magyar kormány azon van, hogy a Horvátországgal többi határos országgal együtt nyisson a magyar kormány is majd. De a miniszter szerint Horvátország plusz kockázatot vállalt azzal, hogy Olaszország felé ők már határt nyitottak. A cél, hogy Csehország, Szlovákia, Ausztria és Magyarország egyhangúan nyisson majd határokat.

Állítólag jövő nyáron tiltják majd be az egyszer használatos műanyagok használatát. Magyarország egyeztet az iparági szereplőkkel, 15 mikron fölött megtiltja 2021. június 1-jével az egyszer használatos műanyagok használatát, de mindeközben védeni akarják a munkahelyeket is.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy szerinte az elmúlt tíz évben alig voltak viták a cigánybűnözés fogalmáról. A miniszter szerint, azt 2010. előtt a Jobbik tette közbeszéd tárgyává. Közlése szerint a kormány álláspontja ezzel kapcsolatban nem változott, cigánybűnözés nincs, cigány bűnözők vannak, az állam feladata pedig az, hogy mindenkivel szemben fellépjen, aki bűncselekményt követett el.

Június 17. után fogják ismertetni az idei érettségik eredményeit.

A veszélyhelyzet után is könnyebben lehet majd kiváltani az e-recepteket.

Gulyás szerint minden vád ellenére elegendő és jó módszertan szerint tesztelt Magyarország a koronavírus szűrésére. Ami a tesztelés további protokollját illeti, ahogyan eddig is, úgy az ezután is az országos tisztifőorvos döntési hatáskörébe tartozó kérdés. De a továbbiakban is WHO ajánlásait követik majd.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?