Korózs: „Nem fogják kapni a bölcsődei térítési díjat, nem fognak kapni beiskolázási költséget. Ez itt nemcsak egy kajajegyről szól"

  • narancs.hu
  • 2018. június 25.

Belpol

A szocialista politikus szerint a cafeteriarendszer átalakítása a Bokros-csomagnál is súlyosabb.

Korózs Lajos a HírTv Reggeli járat című műsorában tételesen végigvette, mely területeket érinti a kormány cafetéria-rendszerének átalakítása. „Nem fogják kapni a bölcsődei térítési díjat, nem fognak kapni beiskolázási költséget. Ez itt nemcsak egy kajajegyről szól, vagy egy helyi bérletről, ez a csomag, amikor összepakolja az ember, nagyobb, mint a Boros-csomag volt” – mondta.

A szocialista politikus szerint az alábbi kedvezmények kerülnek veszélybe:

– a pályakezdők és az 55 évesnél idősebbeket érintő  járulékkedvezményének,

– fiatalok lakhatási kedvezménye,

– diákhitel-törlesztésre járó kedvezmény.

A kormány azzal érvel, hogy az így kieső összegeket a munkavállaló a bérekbe visszaépítve megkapja, azonban a szocialista politikus szerint erre semmi garancia nincs. A munkaadók nagy része a 40–44 százalékos adóterheknek köszönhetően maximum „zsebből zsebbe” fogja kifizetni ezt az összeget, ami csak a feketegazdaságot élénkíti.

A kis- és közepes vállalatok jelentős része, a nem tőkeerős cégek, amelyek nem rendelkeznek tartalékkal, kvázi betanított munkásokat foglalkoztatnak, nem fogják tudni ezt a bérversenyt felvenni. De az is előre látható probléma, hogy az intézkedés főleg a szegényebb régióban élőket sújtja majd.

 

A politikus szerint nevetséges az is, hogy a pénzügyminiszter csak a koncepció kidolgozása után hívta egyeztetésre a szakszervezeteket.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.