Kötelező oltás: a szakszervezetek szerint a MÁV és a Volán is leállhat, ha bevezetik

  • narancs.hu
  • 2021. november 2.

Belpol

Óriási a felháborodás a munkavállalók körében, és nincsenek tartalékok a rendszerben. 

Az ATV Híradójának a Vasutas Szakszervezet elnöke, és a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet elnöke is azt mondta, hogy ha kötelező lesz az oltás, leáll a MÁV és a Volán is.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt csütörtökön jelentette be, hogy a koronavírus-járvány negyedik hulláma elleni védekezés jegyében a cégek és a vállalkozások jogot kapnak arra, hogy előírhatják a védőoltás kötelezővé tételét, a magyar állam pedig munkáltatóként ezzel a felhatalmazással élni is fog. Kérdésre azt is pontosította, hogy a tűzoltókra, rendőrökre is vonatkozni fog állami alkalmazottakként a kötelező oltás. 

Az ATV több cégnél is rákérdezett arra, hogy kötelezővé teszik-e az oltást a dolgozóik számára, a Telekom és a MÁV Zrt., amelyhez a Volán is tartozik, nem reagált a megkeresésre, Meleg János, a Vasutas Szakszervezet elnöke viszont úgy fogalmazott: 

"Ha a MÁV-nál bevezetik a kötelező oltást, akkor leáll a vasúti közlekedés."

Meleg azt is mondta, hogy a vasutasok átoltottsága megfelel az országos átlagnak, de ha külön nézik a szellemi munkaköröket és a végrehajtó szolgálati munkaköröket, akkor azok, akik a vonatközlekedésben tevékenyen részt vesznek, ez az arány már jóval rosszabb, ott ugyanis "az oltottság sajnos a legrosszabb aránnyal van".

A helyzet a Volánnál sem jobb a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet elnöke szerint. Dobi István a csatornának azt mondta, szerinte nem lesz kötelező az oltás, mert nincs tartalék a rendszerben, és ha bevezetnék, akkor leállna a Volán. Elmondta, hogy óriási a felháborodás a munkavállalók körében az esetleges kötelezővé tétellel kapcsolatban. "Én próbálom őket nyugtatni, hogy még ezt senki nem tette kötelezővé, és ha kötelezővé teszik, akkor kell nekünk dönteni, hogy milyen lépéseket teszünk" – tette hozzá.

A további megkérdezett vállalatoktól a BKV azt közölte, hogy jelenleg egyeztetések zajlanak az ügyben, és a MOL-nál sem hoztak még döntést. Bakos Piroska, a MOL kommunikációs vezetője azt mondta, a krízismenedzsment csapat már vizsgálja a kormányrendelet részleteit, de csak később tudnak dönteni, amikor látják az országos és a MOL-on belüli statisztikákat, illetve minden szakmai szervezettel tárgyaltak. 

Azokat a dolgozókat, akik nem oltatják be magukat, egy év fizetés nélküli szabadságra lehet küldeni. Az állami intézmények munkatársai januárig kapnak időt. Önkormányzati cégeknél a polgármester dönt. Az oltási kötelezettség alól orvosi igazolással lehet mentesülni.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk