Kötelező program lett több esztergomi egyházi iskolában az eucharisztikus Ákos-koncert

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 9.

Belpol

Szervezett buszokkal viszik a diákokat.

Vallási hovatartozástól függetlenül kötelező iskolai programként kezelik több esztergomi, egyházi fenntartású gimnáziumban is a diákok részvételét az Eucharisztikus Világkongresszus budapesti programjain, köztük a pénteki Ákos-koncerten is – derítette ki az Átlátszó. 

A lap szerint a hozzájuk eljuttatott szülőknek szóló levélben az intézményvezető külön kiemeli, hogy a programokon "részt kell venni".

„Iskolánk egyházi jellege miatt, a megfogalmazott nevelési elveink alapján fontosnak érzem hangsúlyozni, hogy a fentebb felsorolt iskolai programok kötelezőek mindenki számára vallási-felekezeti hovatartozás nélkül. Az intézménybe jelentkezéssel vállalták a tanulók és a szülők is, hogy ezeket az értékeket elfogadják és támogatják” - az esztergomi Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium igazgatójának írását, amely az iskola honlapján is olvasható.

Míg a 11. és 12. osztályos diákoknak a pénteki budapesti Ákos-koncerten és a Forrás-pont előadáson kell részt venniük, addig a  a 9-10. évfolyamosoknak szombaton este a Kossuth-téri szentmisén, majd a fáklyás körmeneten; a 7-8. évfolyamos diákoknak pedig a NEK záró szentmiséjén. A diákokat szervezett buszokkal hozzák-viszik az eseményre.

Valkó Miklós igazgató azt is hozzáteszi a felhívásban: „iskolánk bekapcsolódik a nemzetközi eucharisztikus kongresszus programjaiba. Tanáraink és diákjaink között többen önkéntesként vesznek részt, kórusunk énekel a megnyitón”. 

Volt olyan szülő, aki az Átlátszóhoz eljuttatott egy az iskolától kapott levelet is, amely külön kitért arra, ez kötelező program. Bár a szülő az iskola nevét nem kívánta közölni, Valkó a lap telefonos megkeresésére elmondta, ő küldött hasonló tartalmú levelet a szülőknek, amelyben azt írta, hogy "ez egy iskolai program, és részt kell venni rajta", de hozzátette: a szülőknek lehetőségében áll kérvényt írni, ha el szeretnék kerülni a gyermek részvételét.

 

Egy másik esztergomi – tudtuk meg Szánthó Gellért, a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium igazgatója a lap megkeresésére szintén elmondta, egyházi fenntartású iskolájukban két osztály, mindösszesen ötven diák számára szintén „kötelező osztályprogram” az Ákos-koncerten való részvétel. De az előző iskolához hasonlóan nemcsak a koncertre, hanem más programokra is vinniük kell a gyerekeket.

„Az egész iskolában minden osztálynak programja a vasárnapi szentmise. Most nem az iskolai szentmisén fognak résztvenni a diákok testületileg, hanem azon” – mondta az Átlátszónak az igazgató. Mivel az iskola bentlakásos, a programokon való résztvétel nem választható.

Nem ez az első hír, amely azt sugallja, hálóval kell összefogdosni a résztvevőket a sokmilliárdért megrendezett kongresszusra, ugyanis néhány napja a Vasárnap.hu keresztény portálon jelent meg - egy azóta már törölt! - véleménycikk arról, hogy kevés az érdeklődő a programokra.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk