Közel egymilliárd forintnyi tartozást halmoztak fel a rendőr-főkapitányságok

  • narancs.hu
  • 2022. november 8.

Belpol

Másfél év alatt ugrott meg a tartozások mértéke

Az Átlátszó által kikért adatokból derült ki, hogy rendőr-főkapitányságok például egészen 2021-ig időben fizettek a beszállítóiknak, idén nyárra viszont már közel 1 milliárd forinttal tartoztak nekik.

Azt írják, hogy az adatok alapján  már az orosz-ukrán háború előtt is gondok voltak az állam fizetőképességével, ez pedig az intézmények adósságfelhalmozásában mutatkozott meg.

A Budapesti Ügyvédi Kamara hírleveléből kiderült az is, hogy nemcsak a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak, hanem már a Készenléti Rendőrségnek is hiteleznek, ugíynai a szervezetek nem tudják fizetni a kirendelt védői díjakat.

A kamara szerint ezt az okozza, hoyg  a hatályos kormányzati intézkedések nyomán a rendőrségek – átmenetileg – nem rendelkeznek forrással a kirendelt védői díjak kifizetésére. A BÜK által közöltek szerint a BRFK közel 40 millió forinttal tartozik a megelőlegezett díjakért.

Azt, hogy nemcsak Budapesten van probléma, a most - az adatigénylés után három hónappal - kiadott számok bizonyítják. Ezek szerint 2021 végén összesen 338 436 000 forintos 30 és 60 napon túli lejárt tartozása volt a megyei főkapitányságoknak és a Budapesti RFK-nak együtt, míg

2022 július 30-án már 951 335 000 forint. Ebből a 60 napon túli, 351 000 forintos tartozást egyetlen szervezeti egység, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei RFK halmozta fel.

Az Átlátszó emlékeztet, hogy még 2022. július 27-én adtak be közérdekű adatigénylést, ekkor kezdett terjedni az a gyanú, hogy üres lehet az államkassza. Erre utalhatott egyre több jel, például az, hoyg az állami intézmények elkezdtek tartozni a beszállítóknak – így például a rendőrség a nekik dolgozó szakértőknek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk