"Magyarországon és Lengyelországban a kémprogramok a rendszer szerves részét képezik"

  • narancs.hu
  • 2022. november 8.

Belpol

Azonnali moratóriumot javasol a kémszoftverek használatára egy EU-s tervezet.

Elkészült a Pegasus és a hozzá hasonló kémszoftverek használatáról szóló európai parlamenti jelentés tervezete, jelentette be az azt elkészítő Sophie in’t Veld holland liberális európai parlamenti képviselő - számol be a Népszava.

A sajtótájékoztatón elmondta:

Magyarországon és Lengyelországban látjuk, hogy a kémprogramok a rendszer szerves részét képezik, egy olyan rendszerét, amelyet úgy építenek fel, hogy ellenőrizze, sőt elnyomja az állampolgárokat, vagyis a kormány kritikusait: az ellenzéket, az újságírókat, a közéredekű bejelentőket.

Mivel egyetlen kormány sem volt hajlandó hivatalos adatokat kiadni a kémszoftverek használatáról nemzetbiztonsági okokra hivatkozva, ezért a jelentés elsődleges forrásaként a Pegasus vizsgálóbizottságban megtartott meghallgatások és a tagállamokban tett látogatások szolgáltak.

A jelentéstervezet szerint

  • az EU-tagországok a kormányai széles körben használják a kémprogramokat a polgárok ellen.
  • Négy vagy öt olyan tagállam is van, ahol nyíltan visszaélnek ezek használatával, és politikai célok érdekében vetik be őket.
  • A programok használata kevéssé vagy egyáltalán nem elszámoltatható.
  • Nincs érdemi európai felügyelet sem a nagy teljesítményű kíberfegyverek magánszemélyek elleni illegális használatának megfékezésére.

A dokumentumban megoldásokat is javasolnak, például:

  • Azonnali moratórium a kémszoftverek értékesítésére, megszerzésére, átadására és használatára. (A moratóriumot csak országonként, bizonyos feltételekhez kötötten lehetne feloldani.)
  • A kémprogramok kormányzati szervek általi használatát szabályozó közös uniós szabványok megteremtése, és például a “nemzetbiztonság” közös európai meghatározása.
  • Egy lista azoknak a foglalkozási ágaknak a képviselőiről is, akiket nem lehet kémszoftverrel megfigyelni, például ebbe a csoportba tartoznának az ügyvédek, újságírók, politikusok és orvosok.

A kémszoftverek használatát vizsgáló bizottság munkája jövő márciusig tart, a végleges jelentést ekkor hagyhatják jóvá a képviselők.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk