Középkori sírok közt világháborús puskákat találtak

  • narancs.hu
  • 2022. február 11.

Belpol

Száz éve három Mannlicher karabélyt rejtettek az alagsori sírok közé Veszprémben.

A Veszprémi Érsekség legészakibb épületének alagsorában, középkori sírok feltárása közben száz éve elrejtett fegyverekre és lőszerekre bukkantak a Magyar Nemzeti Múzeum régészei.

Az 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred Facebook-oldalán közölt leírás szerint a régészek által kihívott tűzszerész, Kelemen Ferenc főtörzsőrmester három 1893 mintájú Mannlicher karabély fém darabjait azonosította, és olyan 8 milliméteres karabélylőszereket, amelyek ezekbe a fegyverekbe valók.

A 60 töltényt újságpapírba csomagolták, akik elásták, de a lapok már elmállottak a földben, így nem találtak rajtuk összefüggő szövegrészt, csak Tisza István nevét. Ez alapján valószínűsítik, hogy a puskákat és a lőszereket az első világháború vége táján áshatták el a nagyszemináriumi épület pincéjében.

A honvédség tűzszerészei elvitték a leletet a központi gyűjtőhelyre, és megvizsgálják, hogy van-e közöttük olyan darab, amit restaurálni lehetne.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk