Közös parlamenti akcióra készül az ellenzék a tavaszi ülésszak első munkanapjára

  • narancs.hu
  • 2019. február 17.

Belpol

Izgalmas lehet az Országgyűlés tavaszi nyitónapja.

Látványos akcióra készül, a Fidesz szótára szerint minden bizonnyal botrányt fog okozni az ellenzék performansza az Országgyűlés tavaszi ülésszakának nyitónapjára – írja a Népszava.

A lap információi szerint még pénteken is egyeztetett a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd, az LMP, az MSZP és a Jobbik.

Részleteket egyik pártnál sem akartak közölni, de mivel a nyitóülésen nagy valószínűséggel Orbán Viktor is részt vesz majd, várhatóan a miniszterelnök lesz a címzettje a performansznak.

A parlament őszi ülésszaka  eseménydús, egyesek megítélése szerint meglehetősen botrányos jelenetekkel zárult 2018-ban, mikor a Fidesz-KDNP gyorsított ütemben tolta át a törvényhozáson a túlóratörvényt (vagy rabszolgatörvényt), azaz a munka törvénykönyvének módosítását.

Ellenzéki képviselők akkor elfoglalták a házelnöki pulpitushoz vezető lépcsőt, emiatt Kövér László ülésvezető házelnök a képviselői helyéről vezette le  az ülést. Az ellenzéki képviselők élőben közvetítették az akciót, és a kormány tagjait, köztük Orbán Viktort kérdezték a szóban forgó túlóratörvényről. A képviselők nemigen tudtak, akartak válaszolni a kérdésekre. Orbán Viktor szintén nem reagált az akcióra, végül testőrei siettek a segítségére.

A Népszavának úgy nyilatkoztak ellenzéki képviselők, hogy a decemberi pulpitusfoglalás, majd az azt követő utcai demonstrációk után nem folytathatják a parlamenti munkát úgy, mintha mi sem történt volna.

Van, aki szerint az összes ellenzéki párt számára az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy kitalálják, hogyan tudják folyamatosan fenntartani a figyelmet a parlamenti jelenlétük iránt úgy, hogy közben nem válik a tevékenységük "ingyencirkusszá".

Figyelmébe ajánljuk